POTVRĐENO IZ UDT-A

Glavna tužiteljica i predsjednik Suda BiH pred 'licem pravde': Disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić i Ranka Debevca

Hronika02.04.21, 14:24h

Glavna tužiteljica i predsjednik Suda BiH pred 'licem pravde': Disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić i Ranka Debevca
Kako se navodi, prva tačka tužbe protiv Tadić odnosi se na izbjegavanje obaveze automatske raspodjele predmeta u rad tužiocima putem sistema TCMS (Pravilnik o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima), u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca

 

 


Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, saopćeno je na stranici Ureda.


Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, saopćeno je iz UDT-a, prenosi BIRN BiH.
 

Kako se navodi, prva tačka tužbe protiv Tadić odnosi se na izbjegavanje obaveze automatske raspodjele predmeta u rad tužiocima putem sistema TCMS (Pravilnik o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima), u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.


BIRN BiH je ranije pisao o nekorištenju TCMS-a, kada je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić tvrdio da je do stanja u kojem ne dobija nove predmete u rad, moglo doći zato što rukovodstvo Tužilaštva BiH, odnosno glavna tužiteljica Gordana Tadić, ne primjenjuje Pravilnik o TCMS-u. Pravilnik obavezuje da se raspodjela predmeta tužiocima vrši automatski, prema unaprijed određenim parametrima.


U februaru ove godine, na Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama članice VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović su govorile o nekorištenju CMS sistema za automatsko dodjeljivanje predmeta u Tužilaštvu BiH.


Simeunović, koja je i tužiteljica u Tužilaštvu BiH, kazala je da još nekoliko tužilaštava ne koristi CMS iako je to već više godina regulisano pravilnicima.


Ona je navela da postoje tehničke mogućnosti da CMS bude korišten u Tužilaštvu BiH bez obzira na specifičnu organizaciju. Na konkretno pitanje je odgovorila da smatra da svako kršenje pravilnika predstavlja disciplinsku odgovornost.


Druga tačka tužbe protiv Tadić se odnosi na propuštanje da kao rukovodilac Tužilaštva primijenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.


Državne institucije, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, imaju obavezu provesti sigurnosne provjere zaposlenika.


Trećom tačkom tužbe Tadić se tereti za narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana.


Više detalja saznajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još