Dok Novalić nije htio 'glumiti državu'

Zašto nemamo vakcina? Ministarstvo civilnih poslova BiH: Direktnu kupovinu vrše entiteti

Front31.03.21, 10:02h

Zašto nemamo vakcina? Ministarstvo civilnih poslova BiH: Direktnu kupovinu vrše entiteti
Uz konstataciju Fene da je od Vijeća ministara zatraženo da se pokrene proces direktne nabavke vakcina od proizvođača Pfizer koji pregovara jedino s državama, iz Ministarstva ističu da će koordinirati sve aktivnosti koje se od njih zatraže i o mogućnostima, kao i do sada, informirati nadležne zdravstvene vlasti

 

Direktnu kupovinu vakcina od proizvođača protiv koronavirusa mogu i treba da vrše nadležne zdravstvene vlasti entiteta i Brčko distrikta po istom principu kako nabavljaju i sve ostale vakcine za redovno vakcinisanje stanovništva - rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Na taj način je odgovoreno na upit Fene tom nadležnom državnom ministarstvu za nabavku vakcina, budući da BiH na nivou države nema ministarstvo zdravstva, o tome ima li namjeru BiH s nivoa države početi proces direktne nabavke vakcina.

 

Napominju da je Republika Srpska već započela nabavku vakcina, a sve aktivnosti Ministarstva civilnih poslova vode se u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima te su koordinirali nabavku kroz međunarodne mehanizme.

 

- Dodatno, vlasti na državnom nivou ne mogu stvarati finansijske obveze drugim nivoima vlasti - tvrde iz Ministarstva.

 

Uz konstataciju Fene da je od Vijeća ministara zatraženo da se pokrene proces direktne nabavke vakcina od proizvođača Pfizer koji pregovara jedino s državama, iz Ministarstva ističu da će koordinirati sve aktivnosti koje se od njih zatraže i o mogućnostima, kao i do sada, informirati nadležne zdravstvene vlasti.

 

Na pitanje namjerava li Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva kao nadležne institucije, formirati tijelo koje bi se bavilo direktnom nabavkom vakcina od proizvođača po uzoru na tijelo koje je oformila Vlada Federacije BiH, iz Ministarstva su kazali da oni samo koordiniraju aktivnosti u području zdravstva.

 

U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo oko 90.000 doza vakcina. U pitanju je 30.000 doza vakcina Sinovac koje je donirala Republika Turska, iz COVAX mehanizma stiglo je 26.400 doza vakcina AstraZeneca i 23.400 doza vakcina Pfizera, a Republika Srbija je donirala BiH 10.000 doza vakcina Covishield.

 

Federacija BiH je dobila 15.210 doza Pfizer vakcina i 17.100 doza AstraZeneca vakcina. Donacija iz Srbije je u cijelosti za Federaciju, dok je u okviru donacije Turske za Federaciju osigurano 17.980 doza Sinovac vakcina.

 

Republika Srpska je dobila 7.020 doza Pfizer vakcina, 8.600 AstraZeneca vakcina i 11.020 Sinovac vakcina što je donacija Turske. Dodatno Republika Srpska raspolaže vakcinama koje je nabavila u skladu sa svojim nadležnostima putem direktne nabavke.

 

Brčko distriktu proslijeđeno je 1.170 komada vakcina proizvođača Pfizer, 700 doza AstraZeneca i 1.000 doza vakcina Sinovac iz donacije Turske.

 

Budući da u BiH nije osiguran dovoljan broj vakcina, građani Bosne i Hercegovine iskoristili su mogućnost da se vakcinišu u susjednoj Republici Srbiji, ali se predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) zbog toga ne osjeća odgovornim iako kaže da nije sretan zbog takve situacije.

 

- Što se tiče mene i moje lične odgovornosti to apsolutno ne stoji. U Bosni i Hercegovini je u ovom trenutku 80.000 vakcina koje su stigle i sve te vakcine su stigle jedino kroz aktivnosti koje su provođene putem državnih institucija - tvrdi Tegeltija.

 

Kaže da je osnovni problem nedovoljne količine vakcina činjenica da farmaceutske kompanije ne poštuju svoje ugovore vezane za nabavku vakcina, podsjećajući da je BiH u septembru 2020. godine potpisala ugovor za nabavku vakcina, a prije Nove godine su plaćene.

 

Naveo je da je u ovom trenutku, od 1.320.000 vakcina koje su plaćene, isporučeno samo 50.000 s najavom da se isporuka vakcina nastavlja u aprilu također iz sistema COVAX.

 

Napomenuo je i to da su informacije u vezi isporuka dosta šture i da se često dešavalo da su pomjerani rokovi. Ponovio je da će do kraja marta u BiH stići 130.000 vakcina - 50.000 putem COVAX-a, 30.000 iz Turske i 50.000 iz Kine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još