Jedan od mogućih dijelova mozaika

Vakcine 'Sputnik V' bi uskoro mogle biti odobrene i u Evropskoj uniji

Hronika27.03.21, 20:55h

Vakcine 'Sputnik V' bi uskoro mogle biti odobrene i u Evropskoj uniji
Evropska agencija za lijekove (EMA) bi u naredna dva mjeseca mogla da odobri upotrebu ruske vakcine Sputnjik V. Da li bi to moglo da ubrza vakcinaciju protiv korona-virusa u EU?

Vakcinacija protiv korona-virusa u EU se odvija veoma sporo. Glavni razlog je nedostak dovoljnog broja vakcina. Evropski političari zato sve češće spominju mogućnost odobravanja ruske vakcine Sputnjik V i u EU. Tu vakcinu Evropska agencija za lijekove (EMA) ispituje još od početka marta. Početkom aprila EU u Rusiju šalje svoje stručnjake kako bi na licu mjesta više saznali o rezultatima kliničkih istraživanja i načinu proizvodnje, piše Deutsche Welle.

 

Do sada proizvođačima, ni u Rusiji, ni u EU, nije uspjelo da proizvodnju povećaju do te mjere da domaća i međunarodna potražnja budu zadovoljene. I pored toga Moskva je optimistična.

 

Povećati obim proizvodnje

 

Potpredsjednica ruske vlade Tatjana Golikova, koja je zadužena za suzbijanje pandemije, nedavno je najavila da Rusija u prvoj polovini godine planira da proizvede ukupno 178 miliona doza ruskih vakcina Sputnjik V, EpiVakKorona i KoviVak. Kao i kod većine vakcina protiv korona-virusa i one moraju da se prime dva puta.

 

Istovremeno bi do sredine juna u Rusiji trebalo da bude vakcinisano više od 30 miliona ljudi, javila je nedavno agencija Tass, pozivajući se na ruskog ministra zdravlja Mihaila Muraška. Za to je dakle potrebno oko 60 miliona vakcina. Za izvoz onda preostaje 118 miliona doza, dakle vakcine za oko 59 miliona ljudi. Iz Ruskog investicionog fonda (RDIF), koji Sputnjik V prodaje i promoviše u inostranstvu, saopšteno je da više od pedeset zemalja u svijetu čeka na tu vakcinu. To da je toliko zemalja već odobrilo Sputnjik V, u Rusiji se slavi kao veliki međunarodni uspjeh. Prema podacima RDIF u svim tim zemljama živi više od 1,5 milijardi ljudi.

 

I ako sada i EU sa svojih 450 miliona stanovnika odobri upotrebu ruske vakcine? Rusija međutim ne raspolaže sa tolikim proizvodnim kapacitetima da bi se proizvelo toliko vakcina koliko je potrebno za taj broj ljudi. I u dogledno vrijeme ih neće biti.

 

Proizvodnja Sputnjika V u inostranstvu

 

Jedino rješenje tog problema Kremlj vidi u pokretanju proizvodnje van Rusije. “Kako bi zadovoljili globalnu potražnju za našom vakcinom radimo na transferu naše tehnologije u inostranstvo. Odgovarajući sporazumi o izgradnji proizvodnih pogona već su sklopljeni sa deset zemalja, saopštio je ruski ministar industrije Denis Manturov tokom video-konsultacija sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Prema izvještajima, vakcina se već proizvodi u Kazahstanu, Bjelorusiji, Indiji, Južnoj Koreji i Brazilu. Pored toga, RDIF je potpisao i ugovor sa švajcarskom kompanijom Adienne Pharma & Biotech o proizvodnji Sputnjika V u njenoj podružnici u Italiji. Ona bi trebalo da počne u julu i do kraja godine tamo bi trebalo da se proizvede deset miliona doza.

 

U srijedu, 24. marta je stigla vijest i da ruski koncern R-Pharm planira da pokrene proizvodnju svoje vakcine Sputnjik V u svom pogonu u Ilertisenu, u Bavarskoj. Tamo bi od juna moglo da bude proizvedeno deset miliona vakcina, kazao je za agenciju dpa menadžer R-Pharm, Aleksandar Bikov. To međutim zavisi od toga da li će EMA dati zeleno svjetlo za upotrebu te vakcine. Pored Italije i Njemačke, kao moguće lokacije spominju se još i Austrija, Francuska i Španija.

 

Sputnjik V – jedan od mogućih dijelova mozaika

 

Zato se postavlja pitanje: da li Sputnjik V može da ubrza tempo vakcinacije u EU? Definitivno ne, jer je glavni dio posla trebalo da bude završen ranije, i to iz više razloga. Do ljeta će se znatno povećati obim proizvodnje vakcina Bajontek/Fajzer. Bajontekov pogon u njemačkom Marburgu, koji je u februaru počeo sa radom, do sredine godine bi trebalo da proizvede 250 miliona vakcina. I francuska kompanija Sanofi je najavila da će proizvesti 125 miliona doza te vakcine za EU.

 

Od aprila će i američka kompanija Džonson i Džonson isporučiti Evropi svoju vakcinu, a između maja i juna bi trebalo da bude odobrena i druga njemačka iRNA vakcina CureVac. EU treba da dobije ukupno 405 miliona doza te vakcine. U toku su i pripreme za odobrenje američke vakcine Novavaks. Paralelno, EU na različite načine pokušava da primora kompaniju AstraZeneka da u potpunosti ispoštuje svoje ugovorne obaveze. Za drugi kvartal je bila planirana isporuka 180 miliona doza.

 

To znači da bi upotreba vakcina Sputnjik V u EU počela tek pred kraj masovne vakcinacije, najprije, vjerovatno, u manjim količinama. Zbog toga ta vakcina ne bi trebalo u velikoj mjeri da utiče na kampanju vakcinacije u EU. Međutim, proizvodnja u evropskim kampanijama Rusiji će omogućiti bolje snabdijevanje drugih zemalja širom svijeta vakcinom Sputnjik V. Stoga će EU prije biti važno mjesto za proizvodnju, nego važan kupac vakcina iz Rusije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još