VIDEO/ Ponekad se oglasi i ministar zdravstva FBiH

Mandić priznaje da je nesposoban, ali ne odstupa s funkcije: 'Trudili smo se da nabavimo vakcine, ali teško ide'

Front25.03.21, 11:53h

Mandić priznaje da je nesposoban, ali ne odstupa s funkcije: 'Trudili smo se da nabavimo vakcine, ali teško ide'
Naravno da mi je bilo krivo i da sam se osjećao nelagodno, kaže federalni ministar

 

 

Situacija je veoma ozbiljna. Nalazimo se u većem valu pandemije. Svaki dan je veliki broj inficiranih i hospitalizacija, i to je posljedica našeg ponašanja prije 15-20 dana, kazao je za BHRT ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić. Također je kazao kako nismo zakazali sa sistemom COVAX, ali mimo njega je veoma teško nabaviti vakcine.

 

Ministar je istako kako je Federalno ministarstvo zdravstva poduzelo u sklopu Kriznog štaba sve što je bilo potrebno u protekla četiri mjeseca, posebno sa mjerama koje su bile na snazi i koje su mijenjane.

 

- Nije smijela raditi nijedna diskoteka, ni restoran bez rezmaka od dva metra među osobama, niko se nije obazirao na te mjere. Zakazali su najviše oni koji su trebali nadzirati proveđenje mjera, opštinske i kantonalne inspekcije. Ili nisu mogli ili …jednostavno nisu se mjere provodile.

 

Neki lokalni političari su govorili kako čak nema korone u BiH i sve je to sada došlo na naplatu, istakao je Mandić.

 

- Provođenje mjera je na kantonima, a mjere je donosio Federalni krizni štab. Slavio se 8. mart, dovođene su pjevaljke, u restoranima je bilo po 400 ljudi. Policija nije mogla reagovati.

 

Kada govorimo o cjepivu ministar Mandić je istakao da se i dalje moraju poštivati mjere posebno kada vidimo šta se dešava u regionu.

 

- Kad primite cjepivo i dalje morate mjere poštivati, vidite neke zemlje koje čiji su se građani cijepili, i dalje je trend zaraženih visok dok se ne procijepi dvije trećine stanovništva.

 

Govoreći o COVAX-u kazao je kako Federacija nije zakazala jer su uradili sve da to bude na vrijeme kada je u pitanju COVAX.

 

Kada smo shvatili da je COVAX odgođen pokušali smo sami nešto uraditi, međutim evo vidite ima problema i biće teško.

 

- Evo vidimo da nam ne ide, FBiH se trudila, i sa ad hoc timom i očito nam ne ide. RS nabavlja preko veleprometnika.

 

Naravno da mi je bilo krivo i da sam se osjećao nelagodno, svako bi htio nabaviti više cjepiva ali mi to u Federaciji vidite da ne možemo, kazao je ministar nakon pitanja o tome što se cijepio vakcinama koje su donacija.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još