VIDEO/ Objavljeni detalji ispovijesti Danijele Štajnfeld

Vikala sam 'ne' neprestano, molila, plakala, onda više nisam mogla... Bio mi je kolega i prijatelj, vjerovala sam mu...

Hronika22.03.21, 21:49h

Vikala sam 'ne' neprestano, molila, plakala, onda više nisam mogla... Bio mi je kolega i prijatelj, vjerovala sam mu...
Danijela je u razgovoru za Insajder odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi

 

 


- Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Poslije četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumijete to stanje - kaže u intervjuu za Insajder glumica Danijela Štajnfeld.


Ona naglašava da je tada bila uvjerena da joj javnost neće vjerovati u situciji kada postoji samo njena riječ na njegovu. Jer on je stariji kolega, uspješan i poznat glumac.


Više joj, kako kaže, nije važno ko će joj vjerovati.


Danijela Štajnfeld je u petak iz New Yorka, gdje živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužilaštvu. U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u opširnoj ispovijesti za Insajder glumica prvi put pred kamerama opisuje sam događaj koji se odigrao u maju 2012. godine.


- Ja sam govorila "ne" neprestano, dok god sam mogla - priča Danijela.


Danijela je u razgovoru za Insajder odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.


- Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti - kaže  Danijela Štajnfeld.


U međuvremenu su beogradski mediji, pozivajući se na svoje izvore, objavili da će Branislav Lečić ići na poligraf. Navode i da su ga u vezi sa snimkom na kojem se prepoznaje njegov glas i na kojem se ne negira događaj kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva kojima je Lečić rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude objelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.


Danijela Štajnfeld za Insajder kaže da je to laž i da bi voljela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike.


Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja uspjela je da ode u Ameriku. Htjela je sve da zaboravi. A onda su počeli psihički problemi. Svaka sitnica je počela da je podsjeća. Prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.


Ljekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i mjerljiv dokaz da je traumu preživjela.


- Ja sam se liječila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dvije godine. Ja u to vrijeme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osjećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsjetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade - priča Danijela u intervjuu za Insajder.


Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi liječila od postraumatskog sindroma.


Da bi i sama razumjela šta joj se desilo snima dokumentarni film “Zacijeli me” u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima. Željela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja. Iako to u početku nije bio plan, na kraju je u film uvrstila i svoju ličnu ispovijest.


Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije. Na snimku koji je danas objavljen i na Insajder.net  prepoznaje se Lečićev glas i koji u tom razgovoru nije negirao cijeli događaj.


U intervjuu za Insajder, čiji su dijelovi objavljujeni danas, Danijela Štajnfeld objašnjava zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina kasnije, tačnije 2016.godine


- Da osvijestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htjela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla - priča Danijela.


Razgovor sa Danijelom Štajnfeld snimljen je u nedjelju, neposredno prije njenog povratka u Ameriku.

 

 

(Insajder/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook