Poznati glumac o rodnom gradu

Sergej Trifunović o ratu u Mostaru: Stari most je srušio školski drug moje majke... Godinama sam imao noćne more

Kultura19.03.21, 08:45h

Sergej Trifunović o ratu u Mostaru: Stari most je srušio školski drug moje majke... Godinama sam imao noćne more
Kad sam prvi put nakon rata došao u Mostar i vidio da je sve spaljeno i srušeno, shvatio sam da to nije ni blizu onome što sam ja vidio u svojim snovima, rekao je Trifunović

 

 

Sergej Trifunović gostovao je u podcastu Postcast, u kojemu je govorio o svom životu i karijeri. Glumac je dio intervjua posvetio ratu u rodnom Mostaru i kazao da su devedesete bile najteži period njegovog života.

 

"Posljednji put sam u Mostaru bio u ljeto 1990., a onda sam naredni put otišao tek 2000. godine. U tih deset godina, već 1992. kad smo pričali preko telefona sa rođacima, razgovor je prekinut napola jer je negdje u blizini pala bomba. Sljedeće dvije godine nismo znali jesu li živi ili mrtvi. Srećom, preživjeli su. Najstrašniji trenutak rata bio je kad sam vidio taj snimak iz februara 1992. godine. To rušenje mosta, koji je srušio školski drug moje majke - Slobodan Praljak", rekao je Trifunović, koji je pobrkao datume, jer je Stari most srušen 9. novembra 1993. godine.

 

Kaže da je godinama imao noćne more o svom rodnom gradu.

 

"Sanjam kako moja zgrada gori kao šibica, a ja bježim po gelenderima... A neki ljudi hodaju kao zombiji... Kad sam prvi put nakon rata došao u Mostar i vidio da je sve spaljeno i srušeno, shvatio sam da to nije ni blizu onome što sam ja vidio u svojim snovima", rekao je.

 

U podcastu je govorio i o Miri Furlan i da ga je njena smrt iznimno pogodila.

 

"To je bila žena zrak. Nemaš takvih kolega s kojima možeš tako razgovarati. Jedna nevjerovatna osoba", rekao je Trifunović.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još