Licemjerno, neprincipijelno

Oštre reakcije iz Parlamenta BiH na moguće uvođenje pasoš-potvrda u EU od 17. marta: To je kršenje ljudskih prava!

Front16.03.21, 08:11h

Oštre reakcije iz Parlamenta BiH na moguće uvođenje pasoš-potvrda u EU od 17. marta: To je kršenje ljudskih prava!
Ova informacija, objavljena u medijima jučer, izazvala je oštre kritike bh. parlamentaraca koji namjeru EU-a smatraju diskriminatornom, neprinicipijelnom, te ističu da bi ona mogla smanjiti broj onih koji zagovaraju evropske integracije

 

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba biti na snazi od 17. marta i važit će samo za vakcine čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), a to su Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.

 

Navedeno je i da pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU-a putuju i na osnovu negativnih testova na COVID-19 ili ako pristanu na karantin.

 

Ova informacija, objavljena u medijima jučer, izazvala je oštre kritike bh. parlamentaraca koji namjeru EU-a smatraju diskriminatornom, neprinicipijelnom, te ističu da bi ona mogla smanjiti broj onih koji zagovaraju evropske integracije.

 

Podsjetimo, u RS-u su dosad stigle određene doze vakcina Sputnjik V, dok je FBiH od Srbije dobila vakcije AstraZeneca dostatne za vakcinaciju i revakcinaciju 10.000 osoba, zdravstvenih radnika.

 

- Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme osigurati vakcine koje su prihvatljive za EU i da ćemo izbjeći ružne posljedice. Odnos EU prema BiH ponovo pokazuje neprincipijelnost imajući u vidu da smo osigurali sredstva za Covid-program, COVAX, i da je najveća odgovornost što vakcine nismo dobili na vrijeme upravo na strani institucija EU – istakao je za Faktor Halid Genjac, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije oba doma Parlamenta BiH.

 


Prve vakcine preko COVAX mehanizma, nakon znatnog kašnjenja, Bosni i Hercegovini bi trebale biti dostavljene tek 23. marta, a riječ je o 24.300 doza vakcina Pfizer. Šest dana kasnije bismo trebali dobiti 36.000 doza vakcina AstraZeneca, a 22. aprila 76.000 doza također AstraZeneca vakcina.

 

No prvi u planu za cijepljene su zdravstveni radnici, osobe i zaposleni u socijalnim ustanovama, stariji od 60 godina, hronični bolesnici, te oni koji rade u značajnim javnim službama poput policije i nastavnika.

 

- Postoji mogućnost da dobijemo jednu količinu AstraZeneca vakcine preko ad hoc tijela pri Vladi FBiH. Mislim da će te količine biti dovoljne i za zdravstvene radnike, starije osobe i za poslovni svijet – dodao je Genjac.

 

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, komentirajući najavu iz EU o uvođenju jedne vrste Covid-pasoša od 17. marta, istakao je da se radi o nekorektnoj, licemjernoj odluci institucija EU-a, pogotovo prema zemljama koje su u procesu evropskih integracija.

 

- Kroz COVAX mehanizam, za koji smo se prijavili i platili, nismo na vrijeme dobili vakcine. Ovo je diskriminatorna odluka koja ne odražava duh onoga što je EU. Sve smo dalje od onoga što treba da bude evropsko zajedništvo, unija, što je i u nazivu, a to podrazumijeva solidarnost, zajedništvo i saradnju. Ovo bi bio potez koji bi sigurno još više smanjilo procenat onih u BiH koji zagovaraju evropske integracije. Nadam se da neće doći do toga – kazao je Đonlagić za Faktor.


On je dodao da ovakva odluka pogađa sve, i građane koji imaju porodicu u Evropi, ali i privrednike, te da problem dostave vakcina imaju i neke "najmlađe" članice EU-a.

 

Komentirajući stav u EU da se izbjegava diskriminacija time što bi građani unutar EU-a mogli putovati slobodno uz testove ili karantin, Đonlagić je naglasio da niko ne želi putovati da bi vrijeme putovanja proveo u karantinu koji, osim toga, znači i dodatne troškove.

 

Lazar prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prokomentirao je da "najveća demokratska asocijacija na svijetu diskriminira građane drugih zemalja".

 

- To je kršenje ljudskih prava i diskriminacija onih koji nisu u situaciji da se vakcinišu onako kako to EU želi. To je zabrinjavajuće i za rejting i percepciju građana drugih zemalja. Nadam se da neće doći do takve odluke ili će ona izazvati razočarenje svih onih koji vjeruju u osnovna ljudska prava – dodao je Prodanović, te istakao da je najavljena mogućnost putovanja unutar EU i s negativnim testom samo "dodatno stvaranje glavobolje ionako siromašnim građanima BiH".

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još