Nikad nisu prošli ovako loše

Fijasko Demohrišćana u Njemačkoj: Šta će sada stranka Angele Merkel?

Front15.03.21, 13:30h

Fijasko Demohrišćana u Njemačkoj: Šta će sada stranka Angele Merkel?
Socijaldemokrati su ubjedljivo dobili izbore u Porajnju-Palatinatu, a Zeleni u Baden-Virtembergu. Demohrišćani su kažnjeni zbog pandemijske politike i afera. A dolaze savezni izbori, podsjeća Marcel Fürstenau

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Marcel Fürstenau

 

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) još nikad nije prošla ovako loše u dvije pokrajine na jugozapadu Njemačke. Daleko ispod trideset odsto u nekadašnjim bastionima, gdje su Demohrišćani ranije znali da dobijaju i apsolutnu većinu glasova.

 

To će upaliti sva alarmna svjetla u stranci Angele Merkel. Samo šest mjeseci prije saveznih izbora, pitanje je da li se silazna spirala može zaustaviti.

 

Ankete pokazuju da na saveznom nivou Demohrišćani imaju 30-33 odsto, a prije samo par mjeseci bili su na 38-40. Dalji pad je izvjestan zbog afere u kojoj su njihovi poslanici zarađivali pare lobirajući za proizvođače maski usred pandemije. Ali bi za CDU i bavarsku sestrinsku stranku CSU bilo pametno da potraže dublje razloge pada.

 

Nema sumnje, i da su vremena bolja za CDU, teško bi im bilo da u Porajnju-Palatinatu pobjede popularnu socijaldemokratkinju Malu Drajer koja će zadržati premijersko mjesto. Isto važi za zelenog premijera Vinfrida Krečmana u Baden-Virtembergu.

 

Za CDU je zabrinjavajuće što ona u ove dvije pokrajine više nije potrebna za stabilnu koaliciju. U Porajnju će vjerovatno biti nastavljena koalicija Socijaldemokrata sa Zelenima i Liberalima, a sada je matematički ista koalicija moguća i u Baden-Virtembergu. Krečman je do sada bio u koaliciji sa Demohrišćanima, ali da li že ih on dalje željeti u vlasti?

 

Krečman nije tipičan Zeleni, zapravo biračima djeluje tako konzervativno, kao da je iz CDU. Ako ipak nastavi koaliciju sa Demohrišćanima, to će biti snažan signal pred savezne izbore. Jer, Zeleni po svaku cijenu žele vladati i u Berlinu. Uprkos padu Demohrišćana, moguće da će upravo koalicija ove dve partije biti jedina matematički i politički moguća.

 

Izvjesno je samo da u Kancleramtu više neće biti Angela Merkel – poslije šesnaest godina. Srozavanje njene stranke pred penziju podsjeća na posljednje godine Helmuta Kola koji je bio kancelar jednako dugo kao i Merkel, sve do 1998. Ostavio je CDU u problemima, sa teškim godinama u opoziciji.

 


Za današnje Demohrišćane je utjeha da će se njihova prednost na saveznom nivou teško sasvim istopiti do septembra. Sva je prilika da će iz njihovih redova doći i sljedeći kancelar.

 

Njemačka i svijet s nestrpljenjem čekaju ko će naslijediti Angelu Merkel. To bi mogao biti novi šef CDU Armin Lašet ili bavarski premijer Markus Zeder. Što prije Demohrišćani donesu odluku ko im je kandidat, to će se prije probiti kroz negativne napise o svom kriznom menadžmentu tokom pandemije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još