Opet neizvjesno

RS vakciniše starije, Federaciji BiH rok ističe u 10 sati: Pehar u izolaciji - ko će potpisati ugovor za nabavku vakcina?

Front15.03.21, 08:35h

RS vakciniše starije, Federaciji BiH rok ističe u 10 sati: Pehar u izolaciji - ko će potpisati ugovor za nabavku vakcina?
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar će se, ako vakcine ne nabavi u strahu od zakona, morati nositi sa savješću, piše Oslobođenje

 

“Očekujem da će sve biti uredu”, kaže Mensur Mušija, vlasnik firme MGM Farm, koju je Vlada FBiH ovlastila za nabavku vakcina protiv Covid-19. Danas u 10 sati ističe rok za potpisivanje ugovora s dva dobavljača vakcina Sputnik V, a potpisnik treba biti direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar. Ali, Pehar je otišao u Mostar, navodno u izolaciju.

 

Ne treba zaboraviti da je već imao zamjerke i na dokumentaciju koju je o vakcini Sputnik V dobio iz MIP-a, a da je Mušija za Oslobođenje rekao i da niko nije htio potpisati odobrenje za nabavku vakcina iz Kine.


U Zavodu krive dobavljače, “koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju”. U isto vrijeme, u Gerontološkom centru u Banjoj Luci danas počinje vakcinacija korisnika i zaposlenih.


- Ako postavljate dilemu da li striktno poštivati nedorečen zakon i ne pružiti efikasnu pomoć bolesniku, možda mu i spasiti život (ili populaciji) i ostati nedodirljiv pred zakonom ili svjesno prekršiti zakon, a pomoći bolesnom po cijenu zakonskih sankcija... Ja biram ovo drugo. Sa sankcijama ću se moći nositi, sa savjesti ne bih mogao, kaže sarajevski doktor Dragan Stevanović.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još