DR. SEBIJA IZETBEGOVIĆ ŠALJE 'POZIV UPOMOĆ'

Stanje je kritično! Sinoć smo bili do ponoći, sve je popunjeno bolesnicima, kiseonik se troši u ogromnim količinama...

Hronika14.03.21, 15:15h

Stanje je kritično! Sinoć smo bili do ponoći, sve je popunjeno bolesnicima, kiseonik se troši u ogromnim količinama...
Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da obezbijede dostatno snadbijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika

 

 

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović izjavila je da je "stanje kritično" kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.


- Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Čitava zgrada stare hirurgije je za covid-19 - izjavila je Izetbegović medijima.


Navela je da su Podhrastovi popunjeni, napominjući da skoro godinu dana rade sve što mogu, gotovo sami, te da je osoblje iscrpljeno.


 - Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i radićemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično i teško stanje. Sve je više oboljelih uposlenika. Kiseonik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u snadbijevanju. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li ga imati dovoljno - dodala je Izetbegović.


Prema njenim riječima, Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da obezbijede dostatno snadbijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika.


- Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici - navela je Izetbegović.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još