EKONOMIJA U DRUGOM PLANU

Ministar najavio, direktorica KCUS-a podržala: Hoće li 'lockdown' u Sarajevu biti produžen od ponedjeljka?

Hronika13.03.21, 13:13h

Ministar najavio, direktorica KCUS-a podržala: Hoće li 'lockdown' u Sarajevu biti produžen od ponedjeljka?
- U ponedjeljak ujutro možda kažemo nastavlja se od 8 sati. Razumijem i ekonomsku situaciju, ali je prvenstveno zdravlje u pitanju - rekao je Vranić

 


'Lockdown' u KS bi mogao biti produžen ako se nastavi rast broja zaraženih, kazao je juče u razgovoru za Patriju ministar zdravstva KS Haris Vranić.


- U ponedjeljak ujutro možda kažemo nastavlja se od 8 sati. Razumijem i ekonomsku situaciju, ali je prvenstveno zdravlje u pitanju - rekao je Vranić.


U međuvremenu je počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Kantonu, a i Opća bolnica i KCUS proširili su kapacitete za smještaj Covid pacijenata.

 

No, današnji podaci ne ohrabruju... Nakon laboratorijskih analiza 1776 uzoraka, u  Kantonu Sarajevo je proteklog dana evidentirano 696 novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ovog broja novozaraženih, njih 413 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.


Nažalost, tokom jučerašnjeg dana, preminulo je 16 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.


Istovremeno je zabilježen oporavak 427 osoba, dpk je trenutno u KS hospitalizirana 451 osoba sa oboljenjem COVID-19. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalaze se 302  pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš“ 149 pacijenata. Pomoć respiratora koristi 12 osoba.


Kanton Sarajevo danas bilježi 4.339 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj novozaraženih osoba iznosi 587.


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. Preporuka stanovništvu starijem od 65 godina i osobama sa hroničnim oboljenjima je da maksimalno ograniče kretanja i upotrebu javnog gradskog prijevoza. Također se preporučuje građanima da odgode ili svedu na najmanju moguću mjeru putovanja unutar BiH, kao i van države.


Direktorica KCUS-a, dr. Sebija Izetbegović također je više puta navela da od kratkotrajnog 'lockdowna' nema puno koristi...


- Ja ga lično smatram nefunkcionalnim, on će sigurno donijeti neke rezultate, ali dolazi kasno. Zaraza se toliko razbuktala, da “lockdown” od tri dana, samo u jednom kantonu, zatvaranje ugostiteljskih objekata neće donijeti ništa osobito dobro - rekla je u razgovoru za N1.


Hoće li navedene brojke, pogotovo ako nastave rasti i drugog dana vikenda, dovesti do produženja 'lockdowna' u Kantonu Sarajevo i u kojem obimu, kako je već najavio ministar zdravstva, ostaje da se vidi.

 

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još