Odluka na Vladi FBiH

Federacija najbliža nabavci ruskih vakcina Sputnik V, i to u startu 250.000 doza?

Front10.03.21, 13:57h

Federacija najbliža nabavci ruskih vakcina Sputnik V, i to u startu 250.000 doza?
Ad hoc grupa ima 72 sata da odluči od koga ćemo nabaviti vakcine

 

 

Ad hoc tijelo predvođeno Davorom Peharom, direktorom Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sutra mora imati ponudu o nabavci vakcina za Federaciju, a koje Vlada FBiH mora imati na stolu na sutrašnjoj sjednici.

 

Prema informacijama izvora bliskih Vladi FBiH, za sada smo najbliži nabavci ruske vakcine Sputnik V, piše Faktor.

 

Podsjećamo, na nabavku vakcina Vlada FBiH se odlučila nakon što je Vijeće ministara BiH zakazalo u ovom segmentu.

 

- Ad hoc grupu jučer je imala prvi sastanak na kojim se pobrojalo sa čime raspolažu. Imaju ponude od Krajina Group, od Pfizera nemaju zvaničnu ponudu, nego kao otvorit će pregovore s njima. Ad hoc grupa ima 72 sata da odluči od koga ćemo nabaviti vakcine i da otvore pregovore s dobavljačima. Zatim, da donese na Vladu FBiH sutra šta su se dogovorili. Vlada FBiH će to usvojiti - kazali su nam i dodali:

 

- Ima par dobrih ponuda. Dobavljač za Sputnik V garantuje isporuku tri radna dana od potpisivanja ugovora. Oni bi mogli za tri dana da dostave 250.000 doza vakcina.

 

Faktor saznaje da jučerašnjem sastanku ad hoc grupe u Sarajevu nije prisustvovao Davor Pehar, da je morao otputovati za Mostar, te da je na sastanku imao zamjenu.

 

Podsjećamo, zaključkom Vlade FBiH Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen je da koordinira aktivnosti sa kompanijama koje iskazuju spremnost uvoza vakcina za potrebe FBiH, kao i da preduzme proaktivnu ulogu u ovom procesu, te i sami kontaktiraju kompanije za koje cijene da imaju mogućnost osiguranja uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH.

 

Članove ad hoc tijela za nabavku vakcina čine Sanja Čustović (Ministarstvo zdravstva FBiH), Vesna Alagić (Ministarstvo zdravstva FBiH), Mirsad Kacila (Odbor za zdravstvo Parlamenta FBiH), Sanja Škuletić-Malagić (šefica kabineta premijera KS), Alma Kadić (pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu u KS), Blaško Topalović (Zavod za javno zdravstvo TK) i Svjetlana Grgić (specijalistica infektologije iz HNK).

 

Iako su novinari Faktora podrobnije informacije o nabavci vakcina za Federaciju zatražili od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, odgovore nisu dobili. Rečeno im je da će Pehar teško odgovoriti na pitanja jer se nalazi u samoizolaciji.

 

Federalna vlada je spremna nabaviti u ovom trenutku 400.000 vakcina.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još