VIDEO/ Predsjednik Slovenije za Face TV

Pahor: Iako i nama nedostaje vakcina, doniramo 5.000 doza BiH. To je znak prijateljstva

Front07.03.21, 15:44h

Pahor: Iako i nama nedostaje vakcina, doniramo 5.000 doza BiH. To je znak prijateljstva
Slovenija hoće i mora pomoći BiH na putu ka NATO-u i EU. To je politička i moralna dužnost! BiH je naša prijateljska država. Imamo zajedničku prošlost, a želim da imamo i zajedničku budućnost. To je evropska zajednička budućnost, kazao je Pahor

 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor dao je intervju Senadu Hadžifejzoviću prilikom posjete Bosni i Hercegovini:

 

- Slovenija je prije desetak godina blokirala Hrvatskoj put ka Evropskoj uniji, nakon čega smo se s predsjednicom Kosor dogovorili kako je u obostranom interesu da Hrvatska razumije našu želju da se uredi pitanje granica. A mi smo, ne čekajući da se to uredi, učinili sve da oni postanu članica EU!

 

Ni najveći pobornici ulaska Hrvatske u EU nisu vjerovali da će u dogledno vrijeme postati članica. Tada sam rekao: „Ne - mi smo se dogovorili arbitražnim sporazumom da će Slovenija do ulaska u EU uraditi sve da Hrvatska postane članica“ i toga sam se pridržavao! Radio sam to srcem, znajući da je to dobro za Hrvatsku, Sloveniju, kao i za cijelu Evropsku uniju.

 

EU bi trebala razumjeti da je članstvo cijelog Zapadnog Balkana geopolitičko pitanje, te da će samo na taj način doći do mirnog i uspješnog raspleta svih problema. Ako pogledate evropsku kartu, okolo su države Evropske unije. Briselskim jezikom, možemo to nazvati apsorpcijski kapacitet - to nije mnogo miliona ljudi, to nije Turska, Ukrajina, sve ove države zajedno ovdje ne znače veliku populaciju. Iz te perspektive mi se čini da to za Evropsku uniju ne bi trebao biti problem.

 

Kolege brinu da se prvo nagomilani problemi moraju riješiti, pa da svaka država posebno postaje članicom EU. Takvo očekivanje prestrogo i morali bi pokazati više razumijevanja za posebnost ovog područja, te da što prije, ali ne preko noći, uključe ove države u EU. Samo tako se može osigurati da se ti problemi riješe na miran način.

 

Krajem marta i početkom aprila imat ćemo susret vođa država procesa Brdo Brijuni! Vođe država od Slovenije do Albanije, uključujući i Predsjedništvo BiH. Želju da prisustvuje sastanku izrazio je i francuski predsjednik Macron. Taj susret dolazi u pravo vrijeme, u vrijeme Covid krize i zahlađenja u odnosima.

 

Razumijem odgovornost kao dopredsjedavajući ove inicijative, ali vidim i prilike koje donosi taj susret na Brdu pri Kranju. Moramo sami biti odgovorni za mir, sigurnost i ekonomiju. Mnogi u Sloveniji nastanjeni stranci i sada državljani, iz zemalja bivše Jugoslavije se dobro osjećaju kod nas! Kada je bio rat u Sloveniji 1991., molili smo sve samo da budu lojalni želji da Slovenija postane nezavisna država! Posvetili smo se vitalnom pitanju, koje je važno i za EU i za BiH.

 

To je evropska perspektiva, koje trenutno nema! Odgađanje ulaska u EU, zbog problema u EU i oko nje, moglo bi imati loše posljedice za mir, sigurnost i ekonomiju! Ponosim se što je Vlada odlučila da doniramo pet hiljada vakcina, kao znak solidarnosti i prijateljstva, iako i nama nedostaje. Bosna je prva zemlja koja je u tom smislu dobila pomoć, donaciju! To je znak prijateljstva.

 

 

(Face.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još