FOTO/ Novinarka Nidžara Ahmetašević o torturi

Policajka mi je rekla da nisu svi loši, i vjerujem joj. Policajac mi je šapnuo 'ne brini, bit će ok'. Baš ti, drugačiji, ne smiju dozvoliti ovakve stvari!

Front07.03.21, 12:52h

Policajka mi je rekla da nisu svi loši, i vjerujem joj. Policajac mi je šapnuo 'ne brini, bit će ok'. Baš ti, drugačiji, ne smiju dozvoliti ovakve stvari!
Kazala je da je jučer u momentima dok je prolazila kroz torturu u policijskim prostorijama, razmišljala o ljudima koji su obespravljeni i koji su ostavljeni na milost ili nemilost današnje policije

 

 

Nidžara Ahmetašević, bh. novinarka, književnica i aktivistica za ljudska prava, uhapšena je jučer u sarajevskom naselju Grbavica.

 

Kako su saopštili iz MUP-a KS, Ahmetašević je privedena zbog omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika.

 

Novinarka i aktivistica se o nemilom događaju oglasila na svom Facebook profilu.

 

- Hvala vam puno što ste uz mene. Treba mi ova podrška i puno mi znači. Željela sam zahvaliti svakom pojedinačno, ali sam još uvijek umorna, a i to bi trajalo mislim cijeli dan jer sam zaista dobila puno puno poruka. Hvala beskrajno.

 

Također se zahvaljujem svim kolegama i kolegicama iz brojnih medija koji su mi se javili sa željom da me podrže, te da izvijeste o onom što se desilo (naglašavajući podršku koju mi daju i lično i ali i u ime redakcija za koje rade). Nemoguće mi je da svima dam izjavu, te i zbog toga pišem ovaj status i nadam se da ćete naći ono što vam je potrebno ovdje. Ja nisam sigurna da mogu u ovom trenutku prepričavati sve to i sebe jos više traumirati. Nadam se da ćete to poštovati i razumjeti, i dati mi malo vremena da dođem sebi, napisala je Ahmetašević.

 

Dodala je da je jučer u momentima dok je prolazila kroz torturu u policijskim prostorijama, razmišljala o ljudima koji su obespravljeni i koji su ostavljeni na milost ili nemilost današnje policije.

 

- No, dok sam jučer prolazila kroz svu tu torturu, dok sam slušala kako me vrijeđaju, deru se na mene, prijete mi, čak i dok su me zatvarali i naredili mi da skinem kako bi me pretresli, nisam mogla prestati razmišljati o svim drugim ljudima kojima se dešavaju ovakve i slične stvari, kojima su sva prava poništena, i koji su ostavljeni na milost i nemilost ovdašnje policije i silnika.

 

Dok sam sjedila u ćeliji samo sam mislila na Hamzu, dečka iz Maroka koji mi je nedavno pisao i poslao fotografije svojih ruku sa tragovima lisica. Sinoć i jutros imam iste takve tragove. I osjećam istu bol koju je sigurno osjećao i on. Samo njemu je bilo gore. Priveli su ga policajci iste stanice u kojoj su mene držali, bio je u istoj pritvorskoj jedinici, ali on je pri hapšenju, a potom i u pritvoru, pretučen. I bio je sam. Nije mogao poslati poruku ni advokatima ni prijateljima. Nije razumio ni sve što su mu policajci govorili, ali jeste svaku psovku koju su izrekli jer je za dvije godine preživljavanja na ulicama u BiH, i u pokušajima prelazaka granica, policijske psovke čuo ko zna koliko puta, napisala je novinarka i aktivistica.

 

Ahmetašević je, takođe, napisala da je u toku jučerašnje drame naišla i na korektne policijske službenike, koji su joj pružili podršku,

 

- Jedna policajka mi je na izlasku rekla da nisu svi loši, i vjerujem joj. Ona nije. Gospodin u pritvorskoj jedinici se ponio krajnje profesionalno prema meni, i više od toga, isto nije. Policajac koji je prošao pored mene u holu stanice i šapnuo mi ‘ne brini, bit će ok’, a onda se brzo udaljio, isto nije… Znam da nisu svi isti. Ali baš ti drugačiji ovakve stvari ne smiju dozvoliti. Do vas je - napisala je Ahmetašević.

 

Kaže da policija ulazi u IOM-ove logore kada hoće i da rade šta hoće.

 

- Razmišljala sam onda i o policiji KS koja redovno ulazi u logore koje je napravio IOM u predgrađu Sarajevu. U te logore, policajci ulaze kada i kako im padne na pamet, i prebijaju ljude nausmice, i niko ih ne kontroliše. K. koji preživljava u jednom od tih logora mi je pričao kako su jedno jutro upali policajci oko 6, pod punom opremom, i počeli tuči ljude pendrecima, onako, nasumice - napisala je, između ostalog, Ahmetašević.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 105

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još