VRIJEME JE ZA BUĐENJE

Nermin Nikšić povukao pravi potez: Zakopane sjekire Konakovića i Radončića plan su u kojem za SDP mjesta nema!

Front06.03.21, 17:53h

Nermin Nikšić povukao pravi potez: Zakopane sjekire Konakovića i Radončića plan su u kojem za SDP mjesta nema!
Nikšićevo izvlačenje iz ove stupice zapravo je od strateškog značaja

 

 


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ogledalo je historije, kulturnog i društveno - političkog identiteta naše domovine od njenog postojanja. Jer, kao niti jedna druga stranka, SDP okuplja apsolutno sve što čini identitet BiH.

 


No, određeni ljudi unutar i oko SDP-a, djelimična letargija i neke interesne sfere odveli su SDP BiH u zapećak svih procesa. U kutak iz kojeg je teško djelovati, a kamo li upravljati procesima.


Uprkos svim objektivnim okolnostima, za takvo stanje u najvećoj mjeri krivi su oni koji vode i upravljaju SDP-om.


Stoga bi ponašanje aktuelnog lidera SDP-a Nermina Nikšića, tokom i nakon sastanka s Islamskom zajednicom i liderima SDA, SBB-a i NiP-a, mogao biti putokaz proljetnog buđenja ove stranke, piše Patria.


Da podsjetimo, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović organizirao je nedavno sastanak na koji je pozvao Bakira Izetbegovića (lider SDA), Fahrudina Radončića (lider SBB), Elmedina Konakovića (lider NiP), te spomenutog Nikšića.


Mediji i svekolika javnost ovih dana na proste faktore razlažu ovaj pokušaj Kavazovića da svebošnjačkim jedinstvom spašava miljenika IZ-a Bakira Izetbegovića i njegovu stranku.


Stoga je Nikšićevo izvlačenje iz ove stupice zapravo od strateškog značaja. Jer, Izetbegović, Radončić i Konaković imaju skoro sve zajedničko i SDP bi se sporazumom zapravo uvukao u to njihovo bošnjačko zajedništvo koje Bošnjacima nije mnogo dobra donijelo.


Često kritikovan, s razlogom ili ne, Nikšić je ovaj put odigrao pravu kartu. Izašao je iz sive zone konformizma i vratio nadu istinskim socijaldemokratima u BiH da će SDP konačno krenuti stazama kakve mu i slijede.


A bio je na ivici. Naročito nakon pristajanja na igru srebreničkih preslika rukovodstva SDA, koje su zarad svoje dobrobiti nagovorili sve ostale na bojkot izbora. U takvim igrama SDA, njena djeca i stari partneri znaju isplivati. Nikšić i stranka koju vodi bila bi uronjena u tom blatu.


Shvatio je dakle Nikšić da priča o podršci povratku i životu Bošnjaka u RS 26 godina nije stvarna želja za povratkom, već nešto drugo. Nešto podmuklo politički planirano.
 

No, pitanje je je li Nikšić shvatio neke druge, podmukle, skrivene i nadasve opasne igre, u kojima aktivno učestvuje na svoju štetu.


Dok je s pravom na pomenutom sastanku lideru SDA govorio da je za SDA on četnik i nevjernik u kampanjama, zaboravio je na SDA-ovog đaka s kojim je sada u partnerskim odnosima.


Elmedin Dino Konaković doktorirao je u školi SDA, bio mnogo bolji učenik i od samog Bakira Izetbegović i zato opasnost koja vreba s ovog dijela političkog fronta može biti pogubnija po SDP od one opasnosti iz SDA.


Konaković vješto u javnosti fakturiše liderstvo u četvorci Nerminu Nikšiću i SDP-u. Istovremeno Konaković i njegova Narod i pravda suvereni su vladari svih procesa, a posebno u Vladi Kantona Sarajevo, gdje imaju sedam svojih ministara.


U SDP-u ne bi trebali zanemariti ni činjenicu da je NiP Elmedina Konakovića usisao manje stranke i njihove zastupnike i da je sada najjači faktor u Skupštini KS.

 

Zašto se onda Konaković ne hvali, već umjesto toga sve fakturiše SDP-u?


Kako rekosmo, naučio je doktorirajući u SDA mnogo toga, pa i kojekakve igre i igrice u kojima oni koje Konakovići tapšu po ramenu završe u redu za odstrjel.


A idu izbori, oni Opći, Dino želi veći kolač na višim nivoima. Želi biti veća faca. U konstelaciji snaga gdje pored sebe ima daleko dužu tradiciju i organizovaniju stranku poput SDP-a, zna da neće moći igrati solo.


E tu leži opasnost po SDP. Da jednog dana, kada se račun podvuče i uspjesi i neuspjesi počnu fakturisati, SDP ne postane onaj partner iz Četvorke koji će platiti račun za sve što su ostali partneri krčmili.


Sve su prilike da je prvi koji je “skužio” Konakovića zapravo Fahrudin Radončić. Njegov SBB je na pričuvnom položaju Vladi Četvorke, ponešto će se dobiti od kantonalnog kolača, ali SBB više neće platiti cijenu tuđih grijeha.


Istovremeno, medij blizak Radončiću neće prozivati Dininu vladu za recimo nabavku helikoptera, na čijim krilima je srušena šestorkina vlada.


No, kada se nedavno zaljuljalo u Četvorci, čaršija bar tako priča, Dino se zaputio u toranj i s Fahrom dogovorio da SBB žestoko djeluje u slučaju da neko krene rušiti Vladu KS. I Fahro je pristao, uz navodne ustupke.


Zakopane sjekire Konakovića i Radončića zaparavo su plan u kojem za SDP mjesta nema.


Zato drugovi, predugo ste spavali. Vrijeme je za uzbunu. Vrijeme je za akciju pročišćenja socijaldemokratije. Vrijeme je da SDP uzme državu, a država da dobije SDP koji zna kuda ide.


U suprotnom sve će ovo biti Konakovića sokak!


(Nap.ba/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još