i naredenih dana pojačani nadzori

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza...

Biznis Klub06.03.21, 15:52h

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza...
Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera usmjeriti na eventualno organizovano obilježavanje Međunarodnog dana žena

 

 
Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršili su tokom jučerašnjeg dana 108 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, trgovinama i kladionicama na području svih devet općina Kantona Sarajevo, a istovremeno su nastavljene i kontrole u javnom gradskom prevozu.


Za utvrđene nedostatke (prekobrojnost gostiju/kupaca/građana, nepoštivanje socijalne distance, nepravilo ili nenošenje maski, nedostatak dezinfekcionog sredstva) izdata su 24 prekršajna naloga u ukupnom novčanom izosu od 42.500 KM, od čega 16 prekršajnih naloga u iznosu od 28.000 KM kladionicama i osam prekršajnih naloga u iznosu 14.500 KM ugostiteljima.


Kako je saopćeno iz KUIP-a KS, izdato je i 15 rješenja o otklanjanju nedostataka, te jedno rješenje o zabrani rada zbog kršenja naredbe vezane za ograničeno vrijeme rada do 23.00 sata.


U javnom gradskom prijevozu je izvršeno osam inspekcijskih nadzora, te su postupajući inspektori radi nedostatka oznaka na sjedištima, prekobrojnosti putnika i nepoštivanja obaveznog razmaka od jednog praznog sjedišta, izdali dva rješenja sa korektivnim mjerama.


Tokom noći sa petka na subotu u predmetu kontrole poštivanja naredbi i mjera kriznih štabova, a u vezi sa zaključcima Vlade Kantona Sarajevo timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora su izvršili 42 inspekcijska nadzora u sarajevskim ugostiteljskim objektima u saradnji s Jedinicom za podršku MUP-a KS.


Tržišno-turistički inspektori su tokom protekle noći za utvrđene nedostatke izdali četiri prekršajna naloga u iznosu 10.000 KM zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok je jednom ugostiteljskom objektu zbog neizvršenja rješenja izdat zaključak o pečaćenju objekta.


Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera usmjeriti na eventualno organizovano obilježavanje Međunarodnog dana žena.


Iz KUIP-a KS napominju da su za inspekcijske organe subjekti nadzora poslodavci registrirani kao pravne ili fizičke osobe, za koje je u slučaju neprovođenja opštih mjera za sprečavanje zaraze, moguće izreći novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM za pravne subjekte, od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još