VIDEO/ evo zaključaka sa sjednice vlade fbih

Novi val, drastično pogoršanje, pred lockdownom, bez vakcina... Dr. Kacila: Pacijenti leže po hodnicima!

Front05.03.21, 12:00h

Novi val, drastično pogoršanje, pred lockdownom, bez vakcina... Dr. Kacila: Pacijenti leže po hodnicima!
Učesnici su rekli da je epidemiološka situacija alarmantna i da se Federacija nalazi pred lokcdownom i da se pravi priliv pacijenata očekuje za dvije sedmice te da sve više obolijevaju mlađe osobe

 

Formiranje ad-hoc tijela na nivou Federacije BiH preko kojeg bi se išlo sa nabavkamna vakcina protiv koronavirusa s nivoa Federacije, jer je zakazala država, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

 

Učesnici su rekli da je epidemiološka situacija alarmantna i da se Federacija nalazi pred lokcdownom i da se pravi priliv pacijenata očekuje za dvije sedmice te da sve više obolijevaju mlađe osobe.

 

- Današnji sastanak sličan je onom od 16. marta 2020. godine. Iz toga se može prosuditi da opet imamo vanrednu situaciju, jako raste broj zaraženih, događa se novi val. Raspravljali smo danas o dva segmenta, epidemiološkim mjerama i vakcinama - rekao je na današnjoj press konferenciji premijer FBiH Fadil Novalić.

 

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba FBiH, dodao je da je situacija dramatična te da je zaključeno da se u nabavku vakcina ide sa nivoa FBiH.

 

 

Ljekar Mirsad Kacila, član Odbora za zdravstvo u Federalnom parlamentu je kazao da je stanje alarmantno da imaju vapaje iz Opće bolnice i KCUS-a zbog priliva velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 

- Pacijenti leže po hodnicima, a broj zaraženih raste. Puno kolega je zaraženo i smatram da mora postojati adekvatnija reakcija svih niva vlasti. Svaki dan nas bombarduju s novim sojevima koji su opasniji. Mjere bi trebale biti drastičnije. Odlučili smo da pomognemo u ovoj konfuziji nabavke vakcine, a mi nemamo vakcina, to je realnost. Država nije uradila posao. Ne treba da čekamo ko ne može neće ili je nesposoban. Formirati tijelo da reagira odmah. Bojim se da nećemo dobiti vakcinu već nekoliko mjeseci - rekao je Kacila.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još