stupaju na dužnost 22. marta

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija na nivou FBiH i RS

Hronika04.03.21, 16:27h

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija na nivou FBiH i RS
Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 3. i 4. marta 2021. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

 

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: 

 

Krtalić Zoran, na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru;
Hadžibegović-Haračić Randžana, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Bugojnu;
Husić Erol, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Cazinu;
 

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: 

 

Malović Branka, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Sokocu;
Hanušić Aid, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini;

 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

 

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

 

Novoimenovani predsjednici sudova će stupiti na dužnost 22. marta 2021.godine. 

 

(DEPO PORTAL/rm)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!