Covax mehanizam

Konačno: Vijeće ministara BiH usvojilo odluke neohodne za nabavku vakcina protiv koronavirusa!

Front04.03.21, 13:40h

Konačno: Vijeće ministara BiH usvojilo odluke neohodne za nabavku vakcina protiv koronavirusa!
Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka cjepiva kupljenih u okviru COVAX mehanizma

 

Na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabave cjepiva za građane Bosne i Hercegovine. Odobren je Amandman na Ugovor o nabavi cjepiva - „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjedništvo BiH.

 

Odobren je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da cjepivo AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od Covax-a koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

 

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja neizravnih poreza i povratu već plaćenih neizravnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane korona virusom  (COVID-19) kojom se omogućava da izravnenabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.

 

Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka cjepiva kupljenih u okviru COVAX mehanizma. Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18.09.2020.godine i tada je naručeno 1.232.000 doza cjepiva za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600$.

 

Odluke Vijeća ministara donesenu nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!