Prvostepena presuda

Sud BiH: Edhem Godinjak i ostali oslobođeni optužbi za ratne zločine u Trnovu

Hronika04.03.21, 12:39h

Sud BiH: Edhem Godinjak i ostali oslobođeni optužbi za ratne zločine u Trnovu
Optužnica u ovom predmetu teretila je Edhema Godinjaka u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, člana Ratnog predsjedništva Skupštine općine Trnovo i načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, Medarisa Šarića u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, a Mirka Bunozu u svojstvu komandanta jedinica HV–HOS

 

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom su optuženi Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda.

 

Godinjak, Šarić i Bunoza su oslobođeni optužbi da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između pripadnika Armije RBiH i Vojske RS-a, od maja 1992. do jula 1993. godine, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području općine Trnovo, protupravnom hapšenju i zatočenju u zatočeničkim objektima i paljenju njihove imovine, te lišenjima života i nečovječnom postupanju prema zarobljenim pripadnicima VRS-a u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo.

 

Istovremeno, oslobođeni su optužbi da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju ubistva, namjernom nanošenju osobi snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, protuzakonitom zatvaranju civila, te da su, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju lišenja života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju velikih patnji, ozljeda tijela i povreda zdravlja.

 

Optužnica u ovom predmetu teretila je Edhema Godinjaka u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, člana Ratnog predsjedništva Skupštine općine Trnovo i načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, Medarisa Šarića u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, a Mirka Bunozu u svojstvu komandanta jedinica HV–HOS, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!