kako direktor verlaba saznaje

Na pomolu novi veliki diplomatski skandal: Hoće li AstraZeneca tužiti BiH zbog izjave Bisere Turković o vakcini?

Front03.03.21, 13:25h

Na pomolu novi veliki diplomatski skandal: Hoće li AstraZeneca tužiti BiH zbog izjave Bisere Turković o vakcini?
Badnjević naglašava da Evrospka agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ove vakcine u EU

 

Almir Badnjević, direktor Verlaba, otkrio je kako prema njegovim saznanjima menadžment AstraZeneca razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava Bisere Turković kako je njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namijenjena siromašnim zemljama - piše Avaz.

 

- Bit će dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneca da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namijenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna tačka na sastanka menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države, pojašnjava Badnjević.

 

Badnjević naglašava da Evrospka agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ove vakcine u EU.


- Ta vakcina se u Indiji radi po licenci AstraZenice, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu, itd., navodi Badnjević
BiH

 

Podsjetimo, minstrica Turković je kritikovala vakcine AstraZenece, tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

 

- Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lijekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD, izjavila je Turković.

 

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini za siromašne koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

 

- Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ona provjeri u našoj Agenciji, rekla je Turković.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 Komentari - Ukupno 139

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još