VIDEO/ Nakon formiranja radnih tijela

Gradsko vijeće Mostara odložilo usvajanje izmjena Statuta

Front02.03.21, 19:05h

Gradsko vijeće Mostara odložilo usvajanje izmjena Statuta
Javna rasprava o gradskom proračunu održat će se do 25. marta, a nakon toga će taj dokument u formi prijedloga biti ponovno pred mostarskim vijećnicima

 

Nakon formiranja radnih tijela Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici donijelo je zaključak da u ovom trenutku nije moguće usvojiti izmjene Statuta Grada Mostara i Poslovnika mostarskog Gradskog vijeća te je postavljen rok od 30 dana da vijećnici dostave svoje prijedloge izmjena tih dokumenata.

 

Na sjednici je prezentiran i Nacrt proračuna Grada Mostara za 2021. godinu. Kako je istaknuto, proračunska "rupa" zbog pada prihoda iznositi oko pet miliona maraka, a gradske vlasti planiraju tu rupu "zakrpiti" naplatom pravomoćnih presuda u procesima protiv elektroprivrednih poduzeća.

 

Javna rasprava o gradskom proračunu održat će se do 25. marta, a nakon toga će taj dokument u formi prijedloga biti ponovno pred mostarskim vijećnicima.

 

Na sjednici je prezentirana i informacija o mostarskim javnim poduzećima.

 

Naglašeno je da zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklih osam godina nije bilo moguće rješavati nagomilane probleme u tih deset poduzeća. Skupština, upravni i nadzorni odbori su istekli svim poduzećima i, kako je navedeno, potrebno je što hitnije raspisati natječajnu proceduru za imenovanje tih upravljačkih struktura.

 

Na kraju sjednice predstavljena je i informacija o kapitalnim projektima u Gradu Mostaru.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić istakao je kako je sjednica protekla u pozitivnoj atmosferi i da su vijećnici danas dali svoj maksimum učešća, kako u diskusijama, tako i u prijedlozima.

 

- Pokušali smo po prioritetima rješavati i ući u probleme Grada Mostara i siguran sam da današnja sjednica daje jednu nadu da će ovo Gradsko vijeće u ovom mandatu raditi u punom kapacitetu uz puno uvažavanje i podršku kako gradonačelnika, tako i načelnika gradskih odjela - naglasio je Marić.

 

Govoreći o formiranju radnih tijela, za koje je vijećnik SDP-a Arman Zalihić kazao kako nisu formirana po poslovniku Gradskog vijeća, potvrdio je kako svako ima pravo da bude nezadovoljan te da se svačije želje ne mogu ispoštovati.

 

- Po poslovniku Grada Mostara kaže se da se odbori i komisije, odnosno stalna radna tijela, formiraju shodno rezultatima izbora političkih stranaka koje učestvuju u radu Gradskog vijeća i tu je urađeno matematički i medicinski precizno da je procenat svake političke stranke tačno uračunat i data mu je mogućnost predlaganja svojih kandidata i u odbore i u komisije po tom procentu. Prema tome tu nikakvih nezakonitih radnji nije bilo - ustvrdio je predsjednik Gradskog vijeća.

 

Zadovoljstvo današnjom sjednicom izrazio je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je kazao kako je sve ono što je zacrtano uglavnom i ostvareno.

 

- Izabrali smo tijela Gradskog vijeća što nam je prvi korak u početku rješavanja nagomilanih problema u Gradu Mostaru. Osobno sam jako zadovoljan u kojem tempu se ide. Nakon nepostojanja Gradskog vijeća sve ove godine nakupilo se mnogo tema, te smo možda malo i pretjerali s vijećničkim pitanjima ali u tome ne vidim ništa loše. U Gradskom vijeću je jedna pozitivna energija, jedna pozitivna želja. Puno je tema koje se otvaraju ali izgleda da ćemo sve zajedno gurati naprijed da Mostar vratimo što prije tamo gdje treba biti - poručio je Kordić.

 

Dodao je kako je na sjednici donesen i zaključak kojim se njemu kao gradonačelniku nalaže da do 12. marta pripremi Prijedlog proračuna Grada.

 

Govoreći o imenovanju direktora u mostarskim javnim poduzećima, vijećnik Arman Zalihić (SDP) kazao je novinarima kako je direktor Zračne luke Mostar imenovan prošle godine te kako nije mogao biti imenovan bez odluke Gradskog vijeća, koje u tom periodu nije postojalo.

 

- Direktor Zračne luke Mostar imenovan je sredinom prošle godine a znamo da po odluci ne može biti imenovan bez odluke Gradskog vijeća. Mislim da ovdje ima posla za Tužiteljstvo HNK i neka oni nastave s radom po ovom pitanju - kazao je Zalihić.

 

Dodao je kako ostali direktori javnih poduzeća nisu imenovani nakon prestanka rada Gradskog vijeća 2012. godine.

 

Gradonačelnik Kordić kazao je tim povodom kako se ne radi o nekoj krivičnoj priči niti o nikakvom nelegalnom imenovanju.

 

- Bivši direktor Zračne luke je otišao s te funkcije i gradonačelnik Ljubo Bešlić je iskoristio jednu mogućnost da imenuje direktora, tim više što Zračna luka ima i vlasnika Zračnu luku Zagreb i na njihovu inicijativu se sve to skupa desilo. Nakon odlaska starog direktora morao je neko biti na čelu te tvrtke - ustvrdio je Kordić.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!