goruće pitanje vakcina

Izetbegovićev apel u Domu naroda Parlamenta BiH: Nemojte da mi budemo prepreka

Front02.03.21, 14:44h

 Izetbegovićev apel u Domu naroda Parlamenta BiH: Nemojte da mi budemo prepreka
Dodao je kako je potrebno omogućiti da se procedure za vrše po zakonu u nekoliko dana, a ne kao do sada da to traje par mjeseci

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović apelovao je na članove ovog doma da usvoje izmjene Zakona o javnim nabavkama i ne budu prepreka za brzi nabavku vakcina - piše N1.

 

“Član 10. Zakona o javnim nabavkama koji govori o izuzećima. Ukoliko mi ovo danas ne usvojimo, nabavke vakcina će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za brzu nabavku vakcina. Osim što je evidentna sporost, indoletnost vlasti. Prošlo je u Predstavničkom domu. Apelujem na vas, nemojte da mi budemo oni koji su napravili još jednu prepreku i narodu koji nema ono što je potrebno da se zaštiti u ovom času od pandemije. Neophodno je uvrstiti izuzeće za nabavku vakcina”, rekao je Izetbegović.

 

Dodao je kako je potrebno omogućiti da se procedure za vrše po zakonu u nekoliko dana, a ne kao do sada da to traje par mjeseci.

 

Dušanka Majkić kazala je kako se u Članu 10. navodi “izuzeci od nabavke” i tačka 1. b) u kojoj se navodi “ugovor o javnoj nabavci čije izvršenje zahtijeva posebne mjere bezbjednosti u skladu sa svim zakonima BiH” te da se odnosi na ovo.

 

“Zakon o javnim nabavkama je vrlo restriktivan i ne daje izuzetke lako i sada se vodi žestoka bitka šta je izuzetak. RS je definisala put, a sve neko iz FbiH čeka i sada da mijenjamo zakon. Apsurdno je mijenjati zakon jer reguliše ono što je predmet rasprave”, kazala je Majkić.

 

Zlatko Miletić istakao je kako “potcjenjuju kolege pa i iz svojih stranaka koji su u Predstavničkom domu usvojili ove izmjene”.

 

“Smatram da decidno treba obrazložiti šta je izuzetak, bilo to izmjenom zakona ili drugačije, ali da izađemo s jedinstvenim stavom”, rekao je Miletić.

 

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Nikola Špirić kazao je kako se od njih ne traži tumačenje zakona, te kako smatraju da zakon ne treba mijenjati.

 

“Znači li to da svi koji su vršili nabavku bilo koje vkacine da su u kršenju zakona? Nijedna agencija nije zatražila tumačenje zakona. Zašto institucije stoje u mrtvoj tačci, to ne razumijem. Smatram da Član 10. obrazlaže ovo”, rekao je Špirić.

(DEPO PORTAL/rm)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još