Za lakša putovanja tokom ljetnih praznika

Evropska komisija predstavlja prijedlog Covid pasoša: Evo koje informacije će sadržavati 'zelena propusnica'

Front01.03.21, 15:08h

Evropska komisija predstavlja prijedlog Covid pasoša: Evo koje informacije će sadržavati 'zelena propusnica'
Cilj je postepeno omogućiti sigurno kretanje u Evropskoj uniji ili u inostranstvu - radi posla ili turizma - napisala je von der Leyen na svom Twitteru

 

Evropska komisija će u martu predstaviti prijedlog o uvođenju digitalnog Covid pasoša za cijelu EU koja bi Evropljanima omogućila slobodnije kretanje tokom ljetnih praznika.

 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila je predstojeći zakonodavni prijedlog u govoru pred njemačkim konzervativnim zastupnicima u ponedjeljak, a dodatne detalje objavila je na svom Twitter nalogu.

 

"Zelena digitalna propusnica" sadržat će informacije o tome da li je osoba vakcinisana, rezultate testova za one koji još nisu vakcinisani i informacije o oporavku za ljude koji su zaraženi COVID-19.

 

- Cilj je postepeno omogućiti sigurno kretanje u Evropskoj uniji ili u inostranstvu - radi posla ili turizma - napisala je von der Leyen na svom Twitteru.

 

Čelnici EU dogovorili su se prošle sedmice da će raditi na potvrdama o vakcinama, za šta se južne zemlje poput Španije i Grčke snažno zalažu jer žele privući turiste ovog ljeta, podsjeća Reuters.

 

Međutim, brojne zemlje kažu da prvo treba utvrditi da vakcinisane osobe ne mogu prenositi virus drugima. Neke zemlje, poput Francuske i Belgije, takođe su izrazile zabrinutost da bi olakšavanje putovanja samo za vakcinisane ljude bilo nepravedno.

 

Komisija je poručila da će nastojati izbjeći diskriminaciju građana koji nisu primili vakcinu.

 

Zemlje EU dogovorile su se u januaru o osnovnim podacima vezano za potvrdu o vakcinaciji. Glasnogovornik Komisije rekao je da će izvršna vlast EU nastojati koordinisati sigurnosnim standardima i pomoći u povezivanju nacionalnih zdravstvenih sistema.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!