Pomorsko društvo u BiH reaguje

Hrvatska se od '93. prema BiH na Jadranskom moru ponaša suprotno međunarodnom pravu, a evo šta je sad u planu

Front16.02.21, 17:31h

Hrvatska se od '93. prema BiH na Jadranskom moru ponaša suprotno međunarodnom pravu, a evo šta je sad u planu
Prema članu 56. tačka 2. jasno je da je obalna država, u ovom slučaju Hrvatska, dužna voditi računa o pravima i dužnostima drugih država, te je dužna ponašati se na način kompatibilan sa odredbama UNCLOS, stoji u saopćenju Pomorskog društva u BiH

 

Pomorsko društvo u BiH uputilo je saopćenje za javnost vezano za namjeru Republike Hrvatske da proglasi ekskluzivnu ekonomsku zonu u Jadranskom moru. Njihovo saopćenje objavljujemo u cjelosti:

 

- Republika Hrvatska (Hrvatska) je u dogovoru sa Republikom Italijom i Republikom Slovenijom (članice Evropske unije) odlučila proglasiti isključivu ekonomsku zonu (the exclusive economic zone), koja se nalazi izvan područja teritorijalnog mora. Status ove pomorske zone je u posebnom pravnom režimu, prema kojem su prava i nadležnosti obalne države, i prava i slobode drugih država uređene odgovarajućim odredbama Konvencije Ujedinjenjih nacija o pravu mora (UNCLOS).

 

Prema članu 56. tačka 2. jasno je da je obalna država, u ovom slučaju Hrvatska, dužna voditi računa o pravima i dužnostima drugih država, te je dužna ponašati se na način kompatibilan sa odredbama UNCLOS.

 

Činjenice i dokazi pokazuju da se Hrvatska od 1993. godine do danas, prema Bosni i Hercegovini na Jadranskom moru ponaša potpuno suprotno javnom međunarodnom pravu, a ne samo suprotno UNCLOS-u, kako je to u slučaju namjere proglašenja isključive ekonomske zone.


U prilog navedenoj tvrdnji, želimo skrenuti pažnju na činjenicu da je Hrvatska proglasila svoj državni suverenitet na pomorskoj teritoriji Bosne i Hercegovine (Pomorski zakonik iz 1994. godine), a što je potvrđeno u Pomorskom zakoniku iz 2004. godine, koji je Evropska komisija prihvatila u procesu pristupanja Hrvatske Evropskoj Uniji, bez obzira na kršenje prava obalne države Bosne i Hercegovine.


Istim odredbama Hrvatska je samostalno uspostavila polaznu ravnu liniju (preuzetu od SFRJ), uz potpuno nepoštivanje i ignorisanje prava Bosne i Hercegovine, te je na taj način Bosni i Hercegovini, pored ostalog, uskratila pravo na slobodan pristup otvorenom moru, koje je Bosna i Hercegovina već imala, kao postojeće ostvareno pravo jedne od nasljednica SFRJ.

 

Takve akcije Hrvatske su u suprotnosti sa: Daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, Ugovorom o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz 1999. godine, UNCLOS iz 1982. godine i Konvencijom o teritorijalnom moru i vanjskom pojasu iz 1958. godine. To je u suprotnosti i sa Presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 29. novembra 2017. godine (br. IT-04-74), koja očigledno u Hrvatskoj nije prihvaćena niti implementirana, jer je Hrvatska zadržala ratom ostvarenu nezakonitu poziciju (morske vode Bosne i Hercegovine su pripojene Hrvatskoj), narušavajući pri tome suverenitet i teritorijalni integritet nezavisne i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te njena već ostvarena prava na moru.


Sarajevo, 12. februara 2021. godine


U ime upravnih tijela Pomorskog društva


dr. sc. Izet Bajrambašić, predsjednik


[email protected]; https://bhmore.ba/

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još