Nakon stava Federalnog ministarstva zdravstva

Nade pale u vodu: I Vlada ZHK protiv komercijalne vakcinacije, Grude neće biti bum zdravstvenog turizma

Hronika15.02.21, 14:51h

Nade pale u vodu: I Vlada ZHK protiv komercijalne vakcinacije, Grude neće biti bum zdravstvenog turizma
Premijera smo pitali zašto su se onda u Zavodu za javno zdravstvo pravili spiskovi zainteresovanih

 

Nada oko 5.000 Bosanaca i Hercegovaca i više stotina građana Hrvatske da bi u Grudama mogli primiti rusku vakcinu Sputnik V je ugašena. Najave da bi se ovdje moglo vakcinisati na komercijalnoj osnovi po cijeni od 30-ak maraka pale su u vodu nakon stava Federalnog ministarstva zdravstva. Iz ovog Ministarstva su negativno odgovorili na zahtjev Zavoda za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona koje je svojim kanalima bilo osiguralo nabavku 20.000 vakcina.

 

-    Federalno ministarstvo radi svoj posao i ta priča je završena. Naš kanton neće učestvovati u nabavci komercijalnih vakcina, za Patriju je istakao Zdenko Ćosić, premijer Zapadno-hercegovačkog kantona.

 

Premijera smo pitali zašto su se onda u Zavodu za javno zdravstvo pravili spiskovi zainteresovanih.

 

-    Ja znam samo da je vođena aktivnost oko toga. To je bilo ispitivanje tržišta, jer prije nabavke bilo čega treba provjeriti postoji li interes, rekao je za agenciju Patria Ćosić.

 

Očigledno, interes je postojao. Prenijeli su to i hrvatski mediji jer bi po vakcinu u Grude rado došli i građani susjedne zemlje. Novinari Slobodne Dalmacije su kontaktirali dežurni telefon Zavoda za javno zdravstvo a razgovor je tekao ovako:

 

„Iz Hrvatske ste, ma daaaa, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, ne, nema veze što ste iz Hrvatske, slobodno vas možemo upisati. Cijena cjepiva će se kretati između 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi, da, da, komercijalne je naravi. Ne plaćate odmah, tek kada dođete ovdje na cijepljenje. Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili. Daa, ima još Hrvata u predbilježbi, saznalo se očito, proširilo se, počeli su pozivi“, rekla je ljubazno sestra za Slobodnu Dalmaciju.

 

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK danas se nije javljala, ali za razliku od premijera nije krila razočarenje odlukom Federalnog ministarstva. Za nju je bio sporan stav Ministarstva zdravstva FBiH prema kojem u prometu i primjeni ne može biti ni jedan rizični lijek, u koji spada i vakcina, bez prethodno pribavljenog nalaza kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

 

-    Ako je BiH država, a danas u RS-u imamo Sputnik V u upotrebi, a kod nas ne može, pritom je Agencija na nivou BiH, nameće se logičan slijed da je RS druga država, za Buku je istakla Andrea Jurić.

 

Pomoćnica ministra zdravstva FBiH za farmaciju i hemikalije Sanja Čustović je za agenciju Patria pojasnila stavove Ministarstva tvrdeći da nije riječ ni o kakvoj opstrukciji.

 

-    Pravila su jasna. U RS-u je vakcine nabavljao Institut za javno zdravstvo i nisu namijenjene komercijalnoj upotrebi, već za vakcinisanje zdravstvenih radnika. Uvoz vakcina je obavio ovlašteni distributer iz RS-a koji je od Agencije za lijekove i medicinska sredstva dobio neophodnu potvrdu kvaliteta vakcine. Isti postupak potreban je i za svaku interventnu nabavku u FBiH, istakla je Čustović.

 

U prevodu, Zavod za javno zdravstvo ZHK je trebao pronaći ovlaštenog uvoznika preko kojeg bi obavili cjelokupnu proceduru. Spominjalo se da bi to mogao biti Hercegovina lijek koji bi s obzirom da se radi o komercijalnim vakcinama dobavljaču trebao platiti nabavljene vakcine, a ne da za to garantuje država. Iz Hercegovina lijeka su nam se obećali javiti, ali obećanje nisu ispunili, a naknadne pozive su odbijali pravdajući se obavezama.

 

-    Mi imamo plan vakcinacije i ostajemo pri ranijem planu nabavke vakcina, samo morate razumjeti da je velika gužva na tržištu i da je teško doći na red, rekla je Čustović.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK su za razliku od nadležnih u FBiH pokazali umijeće da pronađu distributere, ali je sporno njihovo opredjeljenje da to bude na komercijalnoj osnovi. Nakon stava kantonalne vlade sada je već jasno da Grude neće višestruko profitirati na vakcini koja se bar prema pisanju medija već bila pretvorila i u svojevrsni bum u oblasti zdravstvenog turizma.

 

Da li je moguće ostvarene kontakte iskoristiti da se vakcine ipak nabave i koriste za plan vakcinacije niko nije bio spreman odgovoriti. S jedne strane jasno je da su federalne institucije nakon nabavki respiratora koja je završila na sudu puno oprezniji, a s druge čini se kako se oko Sputnika V u FBiH ipak kalkuliše jer još uvijek nije dobio odobrenje EU. U BiH ni jedna vakcina nema odobrenje, ali se za vakcinaciju može koristiti svaka koja prilikom uvoza dobije potvrdu kvalitete.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!