NAPADAJU GA, NAZIVAJU IZDAJNIKOM I PUČISTOM

'To treba da bude neko ko se ne boji, ko će znati da se usprotivi': Hoće li vladika Grigorije postati novi patrijarh?

Front14.02.21, 17:41h

'To treba da bude neko ko se ne boji, ko će znati da se usprotivi': Hoće li vladika Grigorije postati novi patrijarh?
"Pogrešno vjeruju da ću i ja biti političar, političar drugačijeg kova, i da ću raditi to što je radio Oliver ili pokojni premijer Zoran Đinđić, ili što je radio neko treći, četvrti, kao recimo pokojni Ivan Stambolić"

 


U vrijeme kada njegovo ime puni novinske stupce, kada ga tabloidi čereče po naslovnicama, u vrijeme kada mu se prijeti, kada se naziva izdajnikom i pučistom, ali i kada ga po anketama proglašavaju novim patrijarhom ili čak i predsjednikom – vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije (Durić) u Crkvi Svetog Save u Diseldorfu dao je intervju za Deutsche Welle.


Na pitanje da li se zbog prijetnji koje dobija plaši za svoj život, odgovara:

 
- Uopšte se ne plašim. Ali isto tako ne sumnjam da ima osnova za strah. Bilo kako bilo, uvijek ću nastojati da govorim otvoreno i bez bojazni o stvarima za koje smatram da zaslužuju kritiku.


A na konstataciju da ga napadaju na isti način kao Olivera Ivanovića, kaže:


- Napadaju nas na isti način zato što pogrešno vjeruju da ću i ja biti političar, političar drugačijeg kova, i da ću raditi to što je radio Oliver ili pokojni premijer Zoran Đinđić, ili što je radio neko treći, četvrti, kao recimo pokojni Ivan Stambolić.


Na konkretno pitanje da li će da ode u politiku, odgovara:


- Političar zasigurno nikada neću biti, ali dodaje da će zato uvijek govoriti ono što misli, iako ne smatra da je to što govori idealno i nepogrešivo ili da nije podložno kritici.


- Kao crkveni lider i kao čovjek imam obavezu, ali i potrebu, da govorim istinu. A istina, kao što dobro znamo, nerijetko može da boli. I ne samo da može da boli onoga kome je upućena, već može da boli i onoga ko je izgovara. Ali to što nas istina može zaboljeti nipošto ne znači da treba da je prećutkujemo. Odgovornost prema zastupanju istine i razobličavanju laži tim je veća ukoliko vam je povjerena neka odgovorna pozicija u društvu. Ako bih se kao episkop Srpske pravoslavne crkve bojao da slobodno izreknem ono što mislim, kako bi tek onda povjereni mi narod mogao smoći hrabrosti da podigne svoj glas potiv neistina. Zato je važno da kao pastir govorim slobodno, a da potom takve riječ i stav oslobađaju one koji se eventualno plaše - govori Grigorije.


U odgovoru na pitanje koga vidi na tronu Svetog Save, vladika se poziva na riječi svetog Grigorija Bogoslova:


- Volio bih da to bude neko ko će moći da se usprotivi ako to bude potrebno radi zaštite opšteg dobra.


A da li bi to mogao da bude upravo on, te kako gleda na današnju Srbiju i njene političare, čitajte na DW.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još