Ruski proizvođač u kontaktima s EMA

Evropska komisija: Sputnik V nije dio EU strategije vakcinacije

Hronika11.02.21, 14:08h

Evropska komisija: Sputnik V nije dio EU strategije vakcinacije
U Evropskoj komisiji dodaju da vakcine koje ulaze u EU strategiju podrazumijevaju proces ulaganja EU-a u razvoj vakcine i proizvodne kapacitete na teritoriji Evropske unije

 

Evropska komisija kaže da ruska vakcina Sputnik V nije dio EU strategije vakcinacije niti da se sa njenim proizvođačima razgovara o uključivanju u EU strategiju.

 

Dodaje se da je ruski proizvođač Sputnika V u kontaktima sa Evropskom agencijom za lijekove u vezi procjene ove vakcine, prenosi Tanjug.

 

“EU ima tržište vakcina koje je podvrgnuto striktnim uvjetima, a na koje mogu doći vakcine nebitno odakle sve dok ispunjavaju kriterije. Sa druge strane tu je strategija vakcinacije na osnovu koje su izabrane kompanije i potpisani ugovori o vakcinama i nismo u razgovorima sa proizvođačima Sputnik V o uključivanju u našu strategiju”, kaže glasnogovornik EK-a, Eric Mamer.


U Evropskoj komisiji dodaju da vakcine koje ulaze u EU strategiju podrazumijevaju proces ulaganja EU-a u razvoj vakcine i proizvodne kapacitete na teritoriji Evropske unije.

 

Istovremeno, naglašava se da države članice imaju opciju da bilateralno dogovore aranžmane sa proizvođačima vakcina koje nisu pokrivene EU strategijom i preuzmu odgovornost za upotrebu tih vakcina isključivo na svojoj teritoriji.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!