Općinski odbor donio odluku

HDZ bojkotuje izbore u Travniku

Front09.02.21, 19:49h

HDZ bojkotuje izbore u Travniku
Domić je ustvrdio kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH načinilo niz propusta i donijelo odluke koje nemaju zakonsko uporište

 

Općinski odbor (OO) HDZ-a BIH Travnik donio je odluku o bojkotiranju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik.

 

"Odluka našeg općinskog odbora je da ne sudjelujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika", izjavio je predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić.

 

On je ustvrdio kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH načinilo niz propusta i donijelo odluke koje nemaju zakonsko uporište.

 

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BiH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik, priopćio je Županijski odbor HDZ-a BiH Središnja Bosna.

 

Na izborima za načelnika Travnika u studenom prošle godine najviše glasova osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora. HDZ BiH smatra da je načelničko mjesto trebalo pripasti kandidatu te stranke Goranu Pejakoviću, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova, no SIP je donio odluku da se izbori ponove.

 

Komentirajući špekulacije da će HDZ BiH na ponovljenim izborima podržati nekog drugog kandidata za travničkog načelnika, Domić je kazao kako se to neće dogoditi.

 

"Nama je vrlo jasno poslana poruka od nadležnih institucija da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika, ne želimo poput nekih birati nekog novog Željka Komšića. Stoga, i ovim putem pozivamo naše članove i simpatizere, kao i Hrvate općine Travnik da podrže našu odluku o bojkotu izbora i da na taj način zajedno pošaljemo poruku SIP-u, ali i cjelokupnoj javnosti što mislimo o ovim izborima te o pokušaju nametanja BiH po mjeri jednog naroda", istaknuo je Domić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!