Važnost prevencije raka vrata maternice

Nije svejedno koliko često radite PAPA test: Treba početi već od 18 godine, čak i ranije

ŽENA iN08.02.21, 15:10h

Nije svejedno koliko često radite PAPA test: Treba početi već od 18 godine, čak i ranije
Prevencija raka vrata maternice provodi se redovnim PAPA testom. Rutinski probir PAPA testom preporuča se započeti s 18 godina ili s početkom spolne aktivnosti

 

 


Rak vrata maternice u svijetu je drugi po učestalosti maligni tumor kod žena, i vodeći uzrok smrtnosti kod žena u zemljama u razvoju. U 90% slučajeva nastaje preko predstadija, tzv. preinvazivnih lezija vrata maternice koje se javljaju 10-15 godina ranije, a dijagnosticiraju se citološkom probirnom metodom, Papanicolaouvim testom.

 


Skvamozne intraepitelne lezije (tzv. CIN-ovi) otkrivaju se kod adolescentica, mlađih i odraslih žena. Vrhunac učestalosti je u dobi od oko 30 godina.


Slično tome, invazivni karcinom pojavljuje se u trećem desetljeću života, sa vrhuncem učestalosti nakon četrdesetih.


Ipak, dobra je vijest da je učestalost karcinoma vrata maternice smanjena za 50% u posljednjih 30 godina, što je rezultat veće osviještenosti te ranog otkrivanja (PAPA test) i prevencije (liječenje promjena koje prethode karcinomu).

 

prevencija-rvm


Faktori rizika


Svjetska zdravstvena organizacija 1996. godine prepoznaje infekcije izazvane HPV-om kao važan uzrok raka vrata maternice, s obzirom na to da je HPV prisutan u 99,7% slučajeva.


Pored dugotrajne infekcije onkogenim tipovima HPV-a faktori rizika su: rana dob prilikom stupanja u spolne odnose, promiskuitetno ponašanje, pušenje, veći broj poroda, primjena oralnih kontraceptiva, imunodeficijencija, prehrambeni faktori kao što su deficit vitamina C i folne kiseline.


Očuvanje zdravlja žena


Prevencija raka vrata maternice provodi se redovnim PAPA testom. Rutinski probir PAPA testom preporuča se započeti s 18 godina ili s početkom spolne aktivnosti.

 

agram-podaci

S obzirom na to da PAPA testom možemo otkriti promjene na vratu maternice koje uzrokuje HPV u ranoj fazi, kao i upalne i druge promjene, očita je važnost redovitog odlaska na preglede. Mogućnosti liječenja u ranoj fazi prekanceroza (tzv. CIN-ovi) su puno veće nego u kasnijim fazama kad je kirurško liječenje obavezno.


Želimo istaknuti važne poruke koje svaka žena može učiniti da očuva svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice:


- obavljajte redovite preventivne preglede kod ginekologa
- pri pojavi prvih simptoma i nelagode odmah potražite pomoć liječnika

 

Učinite nešto dobro za svoje zdravlje i obavite redovit ginekološki pregled u Poliklinici AGRAM u Sarajevu.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!