Porezna uprava FBiH blokirala račun

Kasni isplata toplog obroka, zenički rudari obustavili proizvodnju

Biznis Klub08.02.21, 12:41h

Kasni isplata toplog obroka, zenički rudari obustavili proizvodnju
Obavijest da će rudari danas stupiti u radnički neposluh, Upravi Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH poslali smo još u petak, 5. februara, ali još nismo dobili nikakav odgovor, kaže Turalić

 

Zenički rudari, zbog blokade računa preduzeća od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), nisu dobili topli obrok za mjesec januar pa su danas stupili u obustavu rada, odnosno radnički neposluh - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Zavisnog društva RMU Zenica (ZD RMU ZENICA) Isad Turalić.

 

- Obavijest da će rudari danas stupiti u radnički neposluh, Upravi Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH poslali smo još u petak, 5. februara, ali još nismo dobili nikakav odgovor. Zbog blokade računa, taj dan nisu nam mogli isplatiti topli obrok, a već 15. februara trebalo bi isplatiti i plaću u našem preduzeću. Ako se nešto do tada ne promijeni, u pitanje će ponovo doći i isplata plaće - najavljuje Turalić, koji napominje da je 21. januara privremeno bio deblokiran račun rudnika Zenica i Breza, koji je također blokiran 11. januara. Privremenu deblokadu, tada, dogovorili su Vlada FBiH, Uprava JP EP BiH i PU FBiH.

 

- Plaće za decembar su tada, isplaćene, ali je račun ponovo blokiran. Brezani bi nešto ranije od nas, već 10. februara, trebala dobiti plaću, ali je i njihov račun blokiran. Međutim, sindikati oba preduzeća, već su zakazali štrajk, koji bi trebao biti održan 12. februara - kaže Turalić.

 

On se nada da će predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudarstvu Federacije BiH Sinan Husić pronaći neko rješenje s upravom vladajućeg društva, JP EPBiH, a za sutra u 11.00 sati, Upravni odmor Sindikat rudara FBiH zakazao je sjednicu u Zenici. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!