SJEĆANJA RATNE REPORTERKE ARIJANE SARAČEVIĆ HELAĆ

Na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak... Gledala sam svog druga kako leži u krvi i umire...

Hronika05.02.21, 17:10h

Na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak... Gledala sam svog druga kako leži u krvi i umire...
"Ima taj video na internetu ali mi se ne traži. Svježe mi je u glavi kao da je jučer bilo"

 

 

Poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać, ratna reporterka koja je na prvim linijama dokumentovala historiju Sarajeva, prisjetila se današnjeg dana prije 27 godina kada je sa televizijskom ekipom bila na Markalama.


U objavi na svom Facebook profilu napisala je nekoliko emotivnih rečenica:

 

- Na današnji dan, prije 27 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku dijelove ljudskog tijela na pijaci Markale, a potom sa TV ekipom ranjenike unosila u kombi RTVBiH-a i vozili ih na Koševo.


Uživo pratili kako doktori čine čuda i spašavaju preživjele. Ima taj video na internetu ali mi se ne traži. Svježe mi je u glavi kao da je jučer bilo.


Rahmetli Benjamin Filipović i Dževad Čolaković zadesili su se na licu mjesta i sve snimili. Ja sam s drugom ekipom stigla dva minuta poslije i vidjela svog druga, divnog i poštenog Emira Begovića, kako leži u krvi i umire. Samo desetak minuta prije sam ga srela na ulici i dugo smo razgovarali, izljubili se kao da smo znali da je to kraj. A tako smo se smijali.


Tog dana otišlo je mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica, koja je plansko istrebljenje građana Sarajeva preko svojih predatora mirno posmatrala i odobravala.


Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju.


Sjećamo se danas ubijenih Sarajlija - napisala je Arijana Saračević Helać u svom postu na Facebooku.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook