nastavak akcije 'zlatni karat'

SIPA istražuje poznatog sarajevskog biznismena: Istraga otvorena još u martu 2019. godine, od tada tapka u mjestu...

Hronika04.02.21, 18:27h

SIPA istražuje poznatog sarajevskog biznismena: Istraga otvorena još u martu 2019. godine, od tada tapka u mjestu...
Prema saznanjima Oslobođenja, vlasnik poznate firme sa sjedištem u Sarajevu se tereti za teška krivična djela

 

 


U nastavku akcije Zlatni karat, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su na području Kantona Sarajevo privremeno oduzeli oko 3,5 kilograma zlatnog i srebrenog nakita. Službenici SIPA su u ovoj akciji pretresli tri lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal, krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.


- Prilikom pretresa stambenog objekta, poslovnog objekta i sefa koji se nalazi u jednoj komercijalnoj banci, pripadnici SIPA su, osim zlata i srebra, oduzeli mobitel, tri digitalne vage, te raznu dokumentaciju koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, saopćeno je zvanično iz SIPA.


Prema saznanjima Oslobođenja, ovih dana bi u prostorijama SIPA trebao biti saslušan Miralem N, vlasnik poznate bh. firme sa sjedištem u Sarajevu, a koja se bavi prodajom naočara, satova, ručnih torbica... Osim njega, u narednim danima bi trebalo biti saslušano i nekoliko svjedoka, njegovih saradnika, nakon čega će, kako saznajemo, biti sačinjen izvještaj koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.


- Ono što je veoma zabrinjavajuće jeste rad postupajuće tužiteljice u ovom predmetu. Istraga je otvorena još u martu 2019, kada su bila i prva hapšenja. Do sada je samo urađeno tzv. otvaranje predmeta. Niti jedan svjedok nije saslušan, niti su rađena vještačenja. Predmet, dakle, skoro dvije godine tapka u mjestu, rekao je za Oslobođenje izvor blizak Tužilaštvu BiH.


Oslobođenje je ranije pisalo da je u akciji Zlatni karat uhapšeno 30 osoba, a kao vođa organizovane kriminalne grupe označen je 65-godišnji penzioner Ćemal Prašović. Kao članovi grupe su označeni Ibrahim Nuraj, državljanin Srbije i Turske, i Edževit Batkić. Tužilaštvo za ova krivična djela tereti i braću Saračević iz Tešnja, Smaila i Amela, vlasnike zlatare Dar, Emira Požegu, Admira Cipurkovića, Emira Bašovića, Benjamina i Sanelu Džebić, Alvira Čamdžića, Zlatana Sokolovića, Nedima Starčevića, Ermina Atića, Emira Gačanina i Emira Huseljakovića.


Tokom ove akcije je zaplijenjeno 40 kg zlata i srebra u vrijednosti od četiri miliona KM, a oduzeta je i veća količina novca.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još