Nakon odluke CIK-a BiH

Domić: HDZ BiH će vjerovatno bojkotovati izbore za načelnika općine Travnik

Front04.02.21, 15:31h

Domić: HDZ BiH će vjerovatno bojkotovati izbore za načelnika općine Travnik
Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti

 

Konačna odluka o sudjelovanju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na izborima za načelnika Općine Travnik očekuje se u utorak, a predsjednik Općinskog odbora Bojan Domić kaže da HDZ BiH vjerojatno neće imati kandidata te da će bojkotirati prijevremene izbore.

 

- To će biti bojkot, odnosno reakcija na sve akcije Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i sudske odluke. Jednostavno nemamo povjerenja u te institucije, i to će biti naš odgovor na njihovo ponašanje. Mislim da ovo što se događa, a pogotovo u SIP-u, potvrđuje da ne odgovaraju svom zadatku i da to tijelo treba žurno raspusti ili smijeniti - istaknuo je Domić.

 

Najavio je, također, da HDZ BiH nastavlja pravnu borbu i da priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu te stranke na odluku o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik.

 

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo smatra da HDZ-a BiH ima pravo na ovakav stav, naglasivši da SDA ide u izborni proces.

 

- To je njihovo pravo. Imaju pravo tražiti pravdu i sretno im bilo. Nama je sada raditi po aktualnim odlukama nadležnih institucija. Ništa ne bi trebalo ugroziti ovaj proces jer su odluke donesene i mi ćemo po njima postupiti - kazao je Lendo.

 

Dodao je kako će u idućem periodu SDA objaviti i ime kandidata za općinskog načelnika.

 

Odluka SIP-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. aprila, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

 

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedi kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

 

Izborni zakon BiH neprecizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

 

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!