Općinsko vijeće Stari Grad

Vijećnica NiP-a pokrenula inicijativu da akademik Muhamed Filipović dobije ulicu u Sarajevu

Front29.01.21, 12:30h

Vijećnica NiP-a pokrenula inicijativu da akademik Muhamed Filipović dobije ulicu u Sarajevu
Riječ je o prvoj vijećničkoj inicijativi Almedine Zukorlić-Pašalić

 

Vijećnica u Općinskom vijeću (OV) Stari Grad Sarajevo Almedina Zukorlić-Pašalić (Narod i pravda) pokrenula je inicijativu da se u ovoj lokalnoj zajednici jedna ulica nazove po rahmetli akademiku Muhamedu Filipoviću. O ovoj inicijativi potrebno je da se izjasni OV.

 

Riječ je o prvoj vijećničkoj inicijativi Zukorlić-Pašalić, a u obrazloženju je navela izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti, koji je dao akademik Filipović.

 

- Akademik prof. dr. Muhamed Filipović kao doajen filozofije i historije, mislilac, pisac i esejista najznačajnija je ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne iHercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja - navela je Zukorlić-Pašalić.

 

Ona je s akademikom Filipovićem sarađivala u okviru rada Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još