Rudnici bi trebali početi s radom 2022.

Stranci će iz Vareša izvući više od milijardu dolara: Nalazišta svjetske klase i jedan od najunosnijih projekata u Evropi

Biznis Klub28.01.21, 18:22h

Stranci će iz Vareša izvući više od milijardu dolara: Nalazišta svjetske klase i jedan od najunosnijih projekata u Evropi
Kapitalni troškovi, iznos koji kompanija ulaže u projekat, iznose svega 173 miliona dolara, što je mali dio u odnosu na očekivanu zaradu

 


Rudnici u Varešu donijet će vlasnicima kompanije Adriatic Metals čistu zaradu od nevjerovatnih milijardu dolara tokom 14 godina, piše BiznisInfo na osnovu dokumenata same kompanije.

 

U posljednjoj prezentaciji za investitore iz novembra 2020. rukovodstvo ove kompanija navodi taj podatak.

 

Podsjetimo da je kompanija obavila istraživanja i dobila koncesiju na dva nalazišta na području Vareša – Rupice i Veovača.

 

Kako se navodi u dokumentu, “post tax NPV” (odnosno neto trenutna vrijednost nakon poreza), iznosi milijardu i 40 miliona dolara.

 

rudnici-vares-1

 

Neto trenutna vrijednost (NVP) predstavlja razliku između vrijednosti novčanih priliva i odliva novca tokom određenog vremenskog perioda.

 

Kapitalni troškovi, iznos koji kompanija ulaže u projekat, iznose svega 173 miliona dolara, što je mali dio u odnosu na očekivanu zaradu.

 

Rudnici bi trebali početi s radom naredne godine, a već od 2023. postati profitabilni. Najveći prihodi očekuju se upravo u narednih 5 do 6 godina.  

 

Istraživanja su pokazala da su nalazišta u Varešu svjetske klase i jedan od najunosnijih projekata ove vrste u Evropi.

 

rudnici-vares-2

 

Podsjetimo, resorni federalni ministar Nermin Džindić jučer je na pres-konferenciji uručio dozvolu za površinsku ekspoataciju i preradu olova, bakra i barita u Varešu na lokalitetu Veovače Paulu Croninu, direktoru kompanije Adriatic Metals.

 

Načelnik Zdravko Marošević rekao je da je Vareš na dobrom putu da postane izuzetno važno rudarsko središte Bosne i Hercegovine, a što će sa sobom vući i razvoj niza drugih privrednih grana, te što će voditi otvaranju velikoj broja novih radnih mjesta.

 

Iako ne sumnjamo da će ovaj projekt donijeti mnogo dobobiti za Vareš i BiH, ipak ostaje žal što što će toliki novac od bosanskohercegovačkog prirodnog bogatstva završiti u rukama stranih vlasnika, piše Biznisinfo.

 

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još