Imaju više nego što im je potrebno

U čemu je tajna: Dok EU ima velike probleme, Izrael je svjetski lider u vakcinaciji protiv COVID-19

Lifestyle27.01.21, 20:59h

U čemu je tajna: Dok EU ima velike probleme, Izrael je svjetski lider u vakcinaciji protiv COVID-19
Zbog toga se nameće pitanje kako je moguće da je Pfizer dostavio Izraelu dovoljne količine cjepiva, a Evropskoj uniji nije iako je s njom potpisao obvezujuće ugovore

 

Krajem prošle godine Izrael je ušao u žestoko takmičenje s mnogo moćnijim zemljama ili organizacijama kako bi osigurao dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, piše Index.hr.

 

Sada je među državama s najbržim i najefikasnijim programom vakcinacije te će imati više doza vakcine nego što može upotrijebiti, piše Financial Times.

 

S druge strane, zemlje EU, imaju velikih problema s nabavkom vakcina jer su im dva glavna dobavljača, AstraZeneca i Pfizer-BioNTech, najavili odgodu opskrbe. Pri tome je važno napomenuti da Evropska agencija za lijekove još uvijek nije ni odobrila cjepivo AstraZenece.

 

Zbog toga se nameće pitanje kako je moguće da je Pfizer dostavio Izraelu dovoljne količine cjepiva, a Evropskoj uniji nije iako je s njom potpisao obvezujuće ugovore.

 

Mnoge je začudila informacija da je Izrael, relativno mala država s oko devet miliona stanovnika, uspio nagovoriti kompanije s jednim od trenutno najtraženijih proizvoda na tržištu – vakcinom protiv COVID-19 – da prvo ispune njegovu narudžbu. Kako je to uspio? Odgovor leži u 17 održanih razgovora između Alberta Bourle, izvršnog direktora Pfizera, Benjamina Netanyahua, izraelskog premijera, i Yulija Edelsteina, izraelskog ministra zdravstva, piše FT.

 

Tokom tih pregovora izraelski su političari obećali provesti jedan od najbržih programa vakcinacije na svijetu i podijeliti, odnosno ustupiti podatke Pfizeru o učinku vakcinacije na pandemiju, ali pod uvjetom da Pfizer osigura da Izrael ima zaliha cjepiva u izobilju te da nove doze stižu u zemlju bez prekida.

 

- Na taj će se način Pfizer moći pohvaliti svojim uspjehom, ostvariti od toga zaradu i objaviti podatke. Da nije bilo tog dogovora, kompanija nas ne bi ni pogledala, okrenula bi se stostruko većem tržištu - rekao je Edelstein u intervjuu za Financial Times.

 

Dok se druge zemlje bore kako bi povećale svoje zalihe vakcina, a evropske zemlje imaju ozbiljan problem zbog kašnjenja opskrbe, Izrael je već prvom dozom cijepio više od 2.6 miliona građana. Drugu dozu primilo je nešto više od 1.1 miliona stanovnika, uglavnom starijih od 60 godina.

 

"Vakcinišemo deset puta brže od Sjedinjenih Država. Nijedna zemlja nije uspjela ostvariti ovo što smo mi postigli", rekao je u nedjelju Netanyahu i obećao da će ove sedmice podijeliti još milion doza.

 

"Dali smo jasno na znanje Pfizeru da ni u jednoj fazi nećemo kompaniji ustupiti lične podatke građana. No, na primjer, komapnija će dobiti podatke o tome koliko je vakcinisano srčanih bolesnika i je li bilo posljedica, nuspojava i slično - kazao je ministar zdravstva Edelstein, a prenosi VOA.

 

Izrael je sklopio ugovore i s Modernom i AstraZenecom te će u martu uskoro primiti i njihove doze vakcine. Do tada planira vakcinom Pfizer vakcinisati većinu svoje punoljetne populacije. Još uvijek nije poznato što će Izrael učiniti s viškom zaliha. Izraelski mediji izvijestili su da su neki saveznici EU, poput Kipra, zatražili Netanyahua da njima ustupi dodatne doze, no Edelstein je negirao te izvještaje.

 

Izrael je, dakle, u ovom slučaju povukao pametan potez i ponudio nešto što Pfizeru vrijedi možda i više od novca - podatke. U privredi 21. stoljeća podaci su gotovo jednako vrijedni ili čak vrjedniji od jednokratne gotovine jer mogu stvoriti konstantni prihod novca, piše Financial Times.

 

Jedna malena država poput Izraela uspijeva tako imunizirati svoje stanovništvo mjesecima prije daleko moćnijih i bogatijih zemalja, dijelom zbog rane narudžbe vakcina (a navodno su platili i nešto veću cijenu), ali i dijelom zbog dijeljenja podataka o pacijentima nakon vakcinacije.

 

Korist je očita za obje strane. Izrael je dobio doze vakcine i zaštitio svoje građane i ekonomiju brže nego bilo koja druga zemlja na svijetu, a Pfizer je dobio vrijedne podatke s terena o svojoj vakcini te je tako u vrlo kratkom roku pokazao da je njihova vakcina uistinu učinkovito kada se primijeni na veliku količinu populacije.

 

Svi bismo mogli nešto naučiti iz primjera Izraela, piše Bloomberg. Podaci se mogu dijeliti efikasnije od doza. Premijer Netanyahu smatra da će informacije prikupljene u Izraelu pomoći drugim zemljama u razvijanju strategije za zaustavljanje širenja epidemije.

 

Samo dvije sedmice nakon vakcinacije prvom dozom vakcine koje su proizvele farmaceutske tvrtke BioNTech i Pfizer zabilježen je znatno manji broj pozitivnih testova među osobama starijim od 60 godina.

 

Dodatno, preliminarni podaci o stotinama hiljada Izraelaca koji su primili dvije doze cjepiva pokazuju da je ono 98 posto učinkovito.

 

- Nigdje drugdje ne možete vidjeti kako izgleda kada je procijepljena većina stanovništva. To je primjer za cijeli svijet - rekao je Yarden Vatikay, bivši voditelj izraelske nacionalne Uprave za informacije.

 

Izrael je 13. novembra 2020. potpisao prvi ugovor s komanijom Pfizer o nabavi 8 miliona doza potencijalne vakcine za COVID-19. Samo dva dana ranije (11. novembra) Pfizer je objavio kako je postigao sporazum s Evropskom komisijom o isporuci 200 miliona doza državama članicama Evropske unije (EU), uz mogućnost da Komisija zatraži dodatnih 100 miliona doza.

 

No 6. januara Izrael sklapa dodatni ugovor s Pfizerom u kojem ta farmaceutska kompanija obećava da će Izraelu dostaviti dovoljno doza za vakcinaciju cjelokupne punoljetne populacije u zamjenu za epidemiološke podatke.

 

Iako Pfizer smatra da impresivnom isporukom vakcina Izraelu i istovremenim kašnjenjem isporuke Evropskoj uniji nije prekršio nijedan od sporazuma, dobio je oštre kritike od Evropske unije.

 

Naime, Pfizer je prije dvije sedmice saopćio kako do početka februara zemljama članicama EU nije u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene sedmične količine vakcina te su se članice EU koje su naručile vakcine te komapnije zabrinule da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri sedmice".

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još