FOTO/ Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Historijski arhiv BiH objavio izbor jezivih antisemitskih plakata iz Drugog svjetskog rata

Kultura27.01.21, 14:50h

Historijski arhiv BiH objavio izbor jezivih antisemitskih plakata iz Drugog svjetskog rata
Vrlo bitno je spomenuti da su ovi plakati proglašeni nacionalnim spomenikom BiH - pokretno dobro, zajedno sa svim ostalim fondovima arhiva koji su nastali do 1945. godine. Ovi plakati zajedno s drugim fondovima imaju jedan značaj u smislu nacionalnog spomenika BiH, kazao Ohranović

 

Historijski arhiv Sarajevo je u povodu 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a s ciljem podsjećanja na jedan značajan datum u historiji čovječanstva i Bosne i Hercegovine, izložio jedan dio plakata koji se odnose na antisemitsku propaganda u vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

antisemitski-plakati-bih

 

Plakati su objavljeni na Facebook stranici Historijskog arhiva Sarajeva kako bi podsjetili građane i pratioce stranice na ovaj bitan datum, ali da se i vidi jedan dio neprocjenjivog arhivskog blaga koje čuva Historijski arhiv Sarajevo.

 

proglas-sarajevo-ndh

 

Kako je kazao za Fenu direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, radi se o izboru nekoliko plakata, ali ne svim plakatima koje čuvaju vezano za antisemitsku propagandu.

 

antisemitski-plakati-bih-1

 

- Vrlo bitno je spomenuti da su ovi plakati proglašeni nacionalnim spomenikom BiH - pokretno dobro, zajedno sa svim ostalim fondovima arhiva koji su nastali do 1945. godine. Ovi plakati zajedno s drugim fondovima imaju jedan značaj u smislu nacionalnog spomenika BiH – kazao Ohranović.

 

antisemitski-plakati-bih-6

 

Dodao je da ovi plakati predstavljaju jedan vrijedan izvor na neka medijska izvještavanja, odnosno pokušaj prezentacije u javnom prostoru određenih procesa iz Drugog svjetskog rata koje su vodile fašističke vlasti NDH u BiH, ali i šire.

 

antisemitski-plakati-bih-3

antisemitski-plakati-bih-2

 

antisemitski-plakati-bih-7

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još