Vlado Đajić, generalni direktor banjalučkog UKC-a

'Zabrinjavaju nas teške kliničke slike kod mladih... Moramo se pripremiti za novi talas pandemije koji stiže...'

Hronika27.01.21, 12:20h

'Zabrinjavaju nas teške kliničke slike kod mladih... Moramo se pripremiti za novi talas pandemije koji stiže...'
Đajić je pozvao građane da se odazovu vakcinaciji čim vakcina protiv virusa korona dođe u Republiku Srpsku

 

 

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da se u posljednje vrijeme javljaju mladi ljudi zaraženi virusom korona sa teškim kliničkim slikama, te da se krajem februara i početkom marta očekuje novi talas pandemije i povećanje broja oboljelih.

 

Đajić je rekao da su druženja tokom proteklih praznika dovela do većeg broja zaraženih, te da je na UKC-u svakodnevno više od 100 pacijenata na pregledima, a na liječenju se zadrži 20, 30, nekad i više.

 

"Pandemija nije stala, a upozorenja najrelevantnijih svjetskih stručnjaka govore da dolazi novi talas pandemije krajem februara i u martu i svi se moramo spremiti za takvo nešto", napomenuo je Đajić.

 

Kao veoma bitno Đajić je naveo da građani ostanu posvećeni poštovanju mjera, da nose maske, drže distancu, a socijalne kontakte svedu na minimum.

 

"Ono što nas zabrinjava jeste da su ovo sada teške kliničke slike, te da dolaze mladi pacijenti koji teško obole", naglasio je Đajić.

 

Đajić je naveo da i dalje ima mnogobrojnih primjera u Republici Srpskoj gdje izostaje odgovornost pojedinaca, da su ugostiteljski objekti puni gostiju bez maski, te da je na takvim mjestima širenje virusa neminovno.

 

"To je razočarenje za zdravstvene radnike, koji ulažu ogromne napore u borbi protiv pandemije i koje svakodnevno pri dolasku na posao dočekuju pune čekaonice zaraženih pacijanata", dodao je Đajić.

 

Đajić je pozvao građane da se odazovu vakcinaciji čim vakcina protiv virusa korona dođe u Republiku Srpsku.

 

"Činjenica je da se neće odmah moći vakcinisati svi, zbog čega je posebno važno da poštujemo mjere. Dokazano je da nećemo oboljeti ako nosimo masku i držimo distancu i najbolji primjer za to su naši zdravstveni radnici, koji godinu dana rade sa kovid pacijentima, a nisu oboljeli jer poštuju mjere", rekao je Đajić.

 

Đajić je naveo i da je tokom prošle godine u UKC-u pregledano oko 15.000 pacijenata koji su bili pozitivni na kovid 19 ili se sumnjalo na virus, dok je oko 3.000 zadržano na liječenju.

 

"Moram da pohvalim da je procenat preživljavanja pacijenata hospitalizovanih od kovida 19 na svjetskom niovu, naročito kod pacijenata koji su bili na respiratoru, gdje je preživljavanje bilo iznad 40 odsto", istakao je Đajić, prenosi Srna.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!