kandidat za novog visokog predstavnika u bih

Juratović: Schmidt kad zacrta neki cilj, ne popušta... Inzko je bez bonskih ovlasti bio 'tigar bez zuba'...

Front22.01.21, 09:08h

Juratović: Schmidt kad zacrta neki cilj, ne popušta... Inzko je bez bonskih ovlasti bio 'tigar bez zuba'...
Sa Schmidtom je usko sarađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama

 

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u razgovoru za „Avaz" kazao je da se raduje kandidaturi Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH te da očekuje da to kroz procedure pred UN-om bude i potvrđeno.

 

Sa Schmidtom je usko sarađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama.

 

- Kad zacrta neki cilj, ne popušta. Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Evropskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija - kaže Juratović.

 

Pred ovom regijom je, smatra, razdoblje tokom kojeg bi konačno trebao biti realiziran sporazum iz Soluna o integraciji apadnog Balkana u EU. Poručuje da je s novim predsjednikom SAD Joeom Bidenom Evropa ponovo dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH.

 

Odnosi Njemačke i Rusije nemaju utjecaj na BiH i Balkan, tvrdi. Naglašava da se rješenje mora tražiti u dogovoru sa svim zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Rusija, ali da je dogovor unutar BiH nešto bez čega neće biti pomaka.

 

- Bez dogovora i volje naroda u BiH, Evropa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja. Niko ne želi protektorat nad BiH. Vi ste kritizirali bh. političke elite, mislim da se radi o nacionalnim vođama o kojima sam se ja često izjašnjavao. Međutim, nas koji BiH posmatramo i njome se bavimo ljuti što narod BiH tvrdi da želi u EU, a većinom biraju nacionalne vođe koji svojim djelima pokazuju suprotno - poručuje Juratović.

 

On smatra da visokom predstavniku ne trebaju bonske ovlasti, iako primjećuje da je Valentin Inzko bez njih bio "tigar bez zuba".

 

- Potrebno je mijenjati svijest ljudi. Na tom putu moramo podržavati zdrave snage građanske orijentacije. Znam da je to zа nacionaliste otrov, ali BiH se ne može dalje razvijati bez toga - tvrdi Juratović.

 

Ističe da je jedan od ogromnih problema u BiH i korupcija.

 

(Fena/rm)

- Najprije u sudstvu, policiji i javnim institucijama, pa kad narod vidi da funkcionira pravni sustav, da postoji sloboda, onda imamo šansu i onda vam i mi možemo pomoći. Bez tog zaokreta, da ne znam ko dođe izvana, neće biti pomaka - kaže Juratović za "Avaz".Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!