Medicinski fakultet u Sarajevu

Nastavno-naučno vijeće smijenilo dekanesu Čavaljuga, traže da napusti kancelariju

Hronika20.01.21, 16:36h

Nastavno-naučno vijeće smijenilo dekanesu Čavaljuga, traže da napusti kancelariju
Sličan scenario već je viđen na Medicinskom fakultetu kada je smjenjivana dekanesa Almira Hadžović Džuvo u junu 2017. godine

 

Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu održana je sjednica Nastavno-naučnog vijeća na kojoj je smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga. Ona nije prisusvovala sjednici NNV-a jer je dobila naredbu kantonalnog inspektora da se zahtjev koji je podnesen za njeno prijevremeno razrješenje mora obrazložiti, piše Patria

 

Čavaljuga je dobila i upute Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS o mjerama koje treba poduzeti kako bi se sjednica održala s obzirom da je na snazi naredba o zabrani okupljanja više od 30 osoba u zatvorenom prostoru, a prisutnih članova NNV-a je danas bilo tri puta više. Ona je o tome obavijestila članove NNV-a u petak 15. januara, ali je ovlaštena predstavnica Enra Mehmedika-Suljić istog dana oglušujući se od taj dopis i naredbu inspektora ipak zakazala sjednicu za danas. 

 

Nakon što su smijenili profesoricu Čavaljuga koja se nalazila u svojoj kancelariji od nje je zatraženo da napusti kancelariju dekana. 

 

Sličan scenario već je viđen na Medicinskom fakultetu kada je smjenjivana dekanesa Almira Hadžović Džuvo u junu 2017. godine.  

 

A da je sila jača od zakona pokazalo se i u decembru 2018. godine kada je isti NNV izabrao Semru Čavaljuga za dekanesu iako je ona bila suspendovana, a zatim i smijenjena. Nakon što je ponovo izabrana rektor Rifat Škrijelj nikada joj nije potpisao rješenje o izboru dekana. 

 

Čavaljuga je očekivala ovakav scenario nakon što je vratila u nastavni proces Ismeta Gavrankapetanovića 21. decembra, a zatim je održan hitan sastanak šefova katedri Medicinskog fakulteta na kojem je zatražena njena ostavka. Kada je to odbila, skupljeno je skoro 90 potpisa kojim je zatraženo njeno prijevremeno razrješenje. 

 

Članovi Nastavno-naučnog vijeća za vršioca dužnosti dekana Medicinskog fakulteta izabrali su prof.dr. Mirsada Dorića sa Katedre za patologiju.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još