DAMIR MAŠIĆ DETALJNO POJASNIO

Pitaju me mnogi, pa da svima odgovorim: Zašto sam se povukao sa pozicije predsjednika KO SDP Sarajevo?

Front19.01.21, 20:10h

Pitaju me mnogi, pa da svima odgovorim: Zašto sam se povukao sa pozicije predsjednika KO SDP Sarajevo?
U posljednje vrijeme u javnosti su se počele širiti špekulacije o sukobima unutar i KO SDP-a u Sarajevu, ali i SDP-u. Najbolji način da se glasinama stane u kraj je da se iznese istina...

 

Nakon brojnih i, kako kaže, dobronamejrnih upita u vezi njegovorg daljeg angažmana u Socijademokratskoj partiji BiH, njen istaknuti član i donedavni predsjednik KO SDP Sarajevo, Damir Mašić, objavio je post na svom Facebook profilu u kome detaljno obrazlaže razloge svog odstupanja se ove pozicije, ali i puno više od toga... 


- Poštovane građanke i građani,
dragi prijatelji,
kolegice i kolege iz SDP-a,
poštovani predstavnici medijskih kuća,


S obzirom da sam proteklih dana dobio dosta vaših dobronamjernih upita u vezi moje pozicije i angažmana u SDP-u BiH, ovim putem ću pokušati dati nekoliko pojašnjenja i pokušati odgovoriti na iste.


U posljednje vrijeme u javnosti su se počele širiti špekulacije o sukobima unutar i KO SDP-a u Sarajevu, ali i SDP-u. Najbolji način da se glasinama stane u kraj je da se iznese istina. Unutar KO SDP-a ne postoje sukobi ili frakcije, ali ono što postoji, i što SDP u potpunosti podržava i podstiče, su različita mišljenja koje članice i članovi slobodno iznose bez straha od odmazde ili sankcija.


Nakon što sam tri godine vodio vjerovatno najsloženiju partijsku organizaciju, sarajevski kantonalni odbor, te obzirom da sam smatrao da je potrebno kadrovsko restruktuiranje u kantonalnoj organizaciji, predsjedniku Nikšiću sam u ljeto prošle godine ponudio ostavku na spomenutu dužnost. Nakon razgovora sa predsjednikom, dogovoreno je da sa pozicije odstupim nakon lokalnih izbora i formiranja Vlade Kantona Sarajevo, s obzirom da bi unutrašnje preslaganje uoči izbora moglo zakomplicirati pripreme za izbore i uspostavu nove kantonalne vlade.


Moje odstupanje sa pozicije predsjednika KO SDP BiH Sarajevo ni na koji način ne znači umanjenje mog partijskog i političkog angažmana. Naprotiv. Mi u SDP-u se istinski trudimo da ne budemo zarobljenici ličnih sujeta i da ne dozvolimo da lična funkcija bude iznad organizacije, a lični interes iznad općeg.


Oni koji su se primarno vodili takvim principima danas uglavnom više nisu u SDP-u. SDP je bila i mora ostati partija u kojoj niko nije predodređen za određenu poziciju. Sasvim je logično i prirodno da nakon određenog vremena dođe do određenih promjena i da se uloge ljudi unutar SDP-a mijenjaju i prilagođavaju zajedničkom cilju, a ne obratno.


Nemam nikakvu dilemu da izborni rezultat koji smo ostvarili u Sarajevu ne zadovoljava ni moje lične želje i očekivanja, kao ni očekivanja naših građanki i građana. Jedan od razloga je i činjenica da u Kantonu Sarajevo, u većini opština među zajedničkim kandidatima “Četvorke” za načelnike, nismo imali one koji dolaze iz SDP-a, a koji bi neminovno poboljšali rezultat naših listi za opštinska vijeća. Tu smo svjesno podnijeli “žrtvu” zarad općeg interesa u Kantonu Sarajevo i pobjede “Četvorke”, koja bi bila nemoguća bez učešća, kako SDP-a tako i naših političkih partnera. Izvojevali smo pobjedu zajedničkih kandidata za načelnike u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilidža, kao i vijećničku većinu u istim, a SDP je imao čast da predloži Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva koji će uskoro biti i izabran na tu dužnost.


Bez obzira na to, kao ozbiljan i odgovoran čovjek nemam namjeru umanjivati svoju odgovornost kao i nas koji smo prepoznati kao najistaknutiji kadrovi SDP-a, svi mi koji snosimo svoj dio odgovornosti za svoj doprinos ili pak nedostatak istog.


Posebno želim podcrtati da i dalje nedvosmisleno ostajem uz SDP i za SDP. Sada je vrijeme da se svi okupimo i zajednički podržimo i stavimo se na raspolaganje SDP-ovkama i SDP-ovcima koji će preuzeti vođenje organizacija, kako u Sarajevu, tako i u drugim sredinama u kojim će doći do kadrovskog restrukturiranja. Naša zajednička obaveza je da svojim primjerom pokažemo da su nam građani, njihovo mišljenje i njihovi interesi najvažniji. Nemam nikakvu sumnju da će pod novim okolnostima SDP BiH, kako u Sarajevu tako i u ostatku zemlje, ostvariti neophodan napredak i iskorak na Općim izborima 2022. godine.


Jedini preduslov za to je ukoliko se svi lično i kolektivno stavimo u funkciju jačanja socijaldemokratije i predanom radu na ispunjavanju opravdanih očekivanja naših sugrađanki i sugrađana.


Svojim angažmanom kao šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH, ali i angažmanom kolegica i kolega u klubu, nastavljamo još predanije i istrajnije raditi na tome, da zajedno sa partnerima koje okupljamo, nakon izbora 2022. proslavimo zajedničku izbornu pobjedu, ali i povratak SDP-a na poziciju najjače bosanskohercegovačke partije.


Želim se ovom prilikom posebno zahvaliti članicama i članovima SDP-a u Sarajevu, kao i članicama i članovima KO SDP BiH Sarajevo koji su mi dali povjerenje i koji su me dva puta izabrali za predsjednika. Zahvaljujem im se na saradnji i podršci u radu. Iako je ovaj posao podrazumijevao brojne, često i ne baš jednostavne obaveze koju sama po sebi ova dužnost nosi, odgovornost za pojave i odluke na koje lično niste mogli uticati, bila mi je čast i zadovoljstvo da vodim KO SDP Sarajevo. Kao i uvijek do sada i dalje ostajem potpuno posvećen zajedničkom radu u SDP-u u interesu svih građanki i građana. Svoje vrijeme i snagu ću dodatno fokusirati na parlamentarni rad Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali i biti na raspolaganju svojim kolegicama i kolegama u radu na jačanju SDP-a, kako u Sarajevu tako i u ostatku naše države.


Ono što je najvažnije je da smo u SDP-u ozbiljno shvatili poruku birača na lokalnim izborima i da ćemo dati sve od sebe da ispunimo opravdana očekivanja naših građanki i građana.


Sve vas srdačno pozdravljam, želim vam  prije svega dobro zdravlje  i radujem se nastavku zajedničkog rada - poručio je Danir Mašić u objavi na Facebooku.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još