ODLUČILA ISPRIČATI SVOJU STRANU PRIČE

Prof. Edisa Trumić nakon drame: 'Linč, mržnja, klevete, stavljena sam na stup srama... Nisam studente nazvala kerovima!'

Hronika18.01.21, 21:27h

Prof. Edisa Trumić nakon drame: 'Linč, mržnja, klevete, stavljena sam na stup srama... Nisam studente nazvala kerovima!'
- Ako sam nekim komentarom, koji je upitan i ne može se dovesti u vezu sa spomenutim studentima Farmaceutskog fakulteta, uvrijedila ih, javno im se izvinjavam ovim putem. Nosim se mišlju da pokrenem sudski postupak koji će dokazati da sam žrtva neovlaštenog snimanja i zloupotrebe snimka od strane nekih studenata i, nažalost, uposlenika Univerziteta - kaže nakon svega profesorica Edisa Trumić

 


Nakon skandala koji je prošle sedmice izašao u javnost kada je profesorica Edisa Trumić studente završne godine Farmaceutskog fakulteta nazvala "kerovima", njoj je navodno otkazan angažman kao vanjske saradnice UNSA-e, gdje je mijenjala kolegicu na bolovanju na predmet Klinička farmacija.


Trumić je odlučila za Avaz ispričati svoju stranu priče.


- Zaprepaštena sam linčom i govorom mržnje koji je posljednih dana prisutan u medijima te neprimjerenim izjavama nekih studenata vezano za "neovlašteno snimanje i objavu audiosnimka" u mojim privatnim stambenim prostorijama u vrijeme pauze nakon predavanja, koje to, nažalost, nije ni bilo.


Dakle, 16. decembra 2020. godine zamoljena sam od dekana, a na kraju samog semestra, da održim nastavu iz predmeta na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, na šta sam pristala. Nažalost, niti jedno predavanje vezano za stručnu tematiku nisam uspjela završiti zbog konstantnih upada i pitanja studenata i imatrikulanata oko načina održavanja ispita i očitog nezadovoljstva studenata prolaznošću na ispitu, a koje je trajalo pola sata. Ubrzo nakon toga je uslijedila pauza,koju sam koristila za odmor u vlastitom domu, ali je asistent nastavio snimati i narušavati privatnost mene i ukućana u terminu kada je to nedozvoljeno i kada je narušena moja privatnost i pravo na pauzu - govori Trumić.


Dodaje da je iznenađena zloupotrebom platformi koje trebaju služiti za prijenos znanja, a ne za senzacionalizam i satanizaciju članova akademske zajednice.


- Naglašavam da nikad u svom dosadašnjem radu niti jednim postupkom niti ponašanjem nisam dovela u pitanje poštovanje i kredibilitet studenata, te da sam uvijek do sada imala vrlo korektan odnos sa studentima. Smatram da nisam zaslužila da se na mene kao profesora i kao na ženu obruši i lavina ovakvih neprimjerenih napada i udara na dignitet. Postavljam pitanje privatnosti i lične slobode u privatnom prostoru domaćinstva, a dom je valjda svetinja i prostor gdje svako od nas ima pravo na slobodu i privatnost govora i ponašanja - kaže Trumić.


Nije istina da sam dobila otkaz


Naglašava da, ako se pažljivo posluša "neovlašteno nastali i objavljeni audiosnimak", jer, kako kaže, dozvolu za snimanje asistentu nije dala, posebno ne u vrijeme pauze, može se čuti da se "nikom konkretno ne obraća, vrijeđa niti proziva ikoga", te da je sve navedeno izvučeno iz konteksta.


- Implementiraju mi se riječi koje nisam koristila. Ovakve grube klevete i uvrede kojima je narušen i moj lični kredibilitet, kao i moje porodice povlače pitanje odgovornosti onih koji su neovlašteno snimali i objavili upitni snimak, kao i fakulteta koji nije sproveo adekvatnu istragu protiv odgovornih Stavljena sam na stup srama bez da me se pitalo za komentar i tražilo izjašnjenje o nemilom događaju od strane fakulteta koji je nadležan - ističe prof. Trumić.


Kada je u pitanju otkaz na poziciji profesorice, kaže kako to nije istina.


- Neistina je da je Farmaceutski fakultet u Sarajevu raskinuo sa mnom ugovor. Ja sam odmah nakon nemilog incidenta zatražila raskid ugovora i dala otkaz. Trebam li naglasiti da mi je ugovor ponuđen 29.12.2020. na samom kraju semestra, a nakon inspekcijskog nalaza za neodržavanje nastave na pomenutom predmetu. Ponavljam da zbog prethodno narušenih odnosa između studenata i profesora te menadžmenta fakulteta dovedena sam u situaciju da budem kolateralna šteta na istom, zbog čega sam odmah i zatražila raskid ugovora - kazala je Trumić.


Ističe da, ako će njena žrtva i udar koji trpi kao žena i kao profesor, kao i njena porodica, polučiti rezultate u smislu bolje pravne zaštite predavača na platformama kojima se zadire u ličnu privatnost i razgovore u privatnim prostorijama stana, onda se nada da narednih žrtava ovakvih nemilih događaja neće biti.


Zloupotreba snimka


- Ako sam nekim komentarom, koji je upitan i ne može se dovesti u vezu sa spomenutim studentima Farmaceutskog fakulteta, uvrijedila ih, javno im se izvinjavam ovim putem. Nosim se mišlju da pokrenem sudski postupak koji će dokazati da sam žrtva neovlaštenog snimanja (kažnjivog po odredbama Krivičnog zakona FBiH) i zloupotrebe snimka od strane nekih studenata i, nažalost, uposlenika Univerziteta - zaključila je Trumić u razgovoru za Avaz.


Podsjetimo, skandal je izbio nakon što je Trumić, kao zamjenska profesorica, držala studentima online predavanje, prilikom kojeg je, kako su studenti Farmaceutskog fakulteta naveli i snimili, studente nazvala "kerovima" tokom prve pauze. Zaboravila je isključiti mikrofon, a gospodin koji se nalazio s njom u prostoriji nadovezao se te kazao da ih "po*ipa i ko ih je*e", te da je ona glavna.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 74

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još