podnijela neopozivu ostavku

Nakon 14 godina, Diana Zelenika odlazi iz HDZ 1990: 'Ne mogu više, stranka se pretvorila u biro za zapošljavanje'

Front16.01.21, 12:21h

Nakon 14 godina, Diana Zelenika odlazi iz HDZ 1990: 'Ne mogu više, stranka se pretvorila u biro za zapošljavanje'
U svom pismu Zelenika navodi kako je posebice nezadovoljna načinom vođenja stranke nakon Parlamentarnih izbora 2018. godine

 

 

Dr. Diana Zelenika nakon 14 godina napušta HDZ 1990 zbog nezadovoljstva načinom vođenja te stranke, ali i zbog brojnih drugih činjenica.


Zelenika je kazala kako nije bilo lako donijeti tu odluku nakon 14 godina, ali da je bilo stvari preko kojih jednostavno nije mogla prijeći. O tome namjerava li se i dalje baviti politikom navela je kako osjeća da svoj posao i misiju, što se tiče političkoga angažmana, nije dovela do kraja, ali da ima dovoljno vremena da promisli o svemu.


Naime, Zelenika je danas uputila pismo predsjedniku HDZ-a 1990 Iliji Cvitanoviću i članovima Predsjedništva te stranke u kojem navodi kako podnosi neopozivu ostavku na mjesto članice Predsjedništva te stranke te da ujedno napušta tu stranku.


U tom pismu Zelenika navodi kako je posebice nezadovoljna načinom vođenja stranke nakon Parlamentarnih izbora 2018. godine.


Između ostalog, navela je kako uže vodstvo stranke na čelu s predsjednikom ne poštuje njezin Statut, a kao činjenicu navela je neodržavanje izvještajnog i izbornog sabora, iako je Statutom predviđeno njegovo održavanje svake dvije, odnosno četiri godine nakon posljednjega izbornoga sabora.


"Na sjednici Središnjega odbora u Tomislavgradu upozoravala sam na pogubnost sporazuma s HDZ-om BiH, što se pokazalo ispravnim, osobito nakon izbora u gradu Mostaru. HDZ1990 je stranka koja je nastala zbog napuštanja osnovne ideje i principa, kako stoji u Deklaraciji, a pod ovim rukovodstvom vraća se tim istim principima i samim tim gubi smisao, što su birači jako dobro uočili. Nažalost, stranka se pretvorila u biro za zapošljavanje, u čemu ne želim sudjelovati dok nam se narod iseljava“, stoji u pismu.


Zelenika je u pismu navela kako ne želi više biti u stranci koja će i sama snositi krivicu zbog pogubne politike spram naroda koji joj je u početku dao veliko povjerenje, ali je ono s vremenom iz raznih razloga splašnjavalo, a na ovim izborima u Mostaru potpuno je izgubljeno od birača.


Inače, Dijana Zelenika je u HDZ-u 1990 obavljala odgovorne dužnosti, a bila je i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim Parlamentarnim izborima.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još