ZAŠTO NEMA PROTIVKANDIDATA

Vrh SDA raspršio nade pojedinaca: Bila bi to uvreda za građane Sarajeva, Bogić Bogićević bit će novi gradonačelnik!

Front16.01.21, 09:56h

 Vrh SDA raspršio nade pojedinaca: Bila bi to uvreda za građane Sarajeva, Bogić Bogićević bit će novi gradonačelnik!
Iz vrha SDA sasjekli su takvu ideju smatrajući da Bogićević uopšte ne treba imati protukandidata s obzirom na njegov značaj i za Sarajevo i za BiH

 

 

 

 

Bogić Bogićević bit će gradonačelnik grada Sarajeva, očekujemo većinu u Gradskom vijeću i čovjek će biti izabran, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u petak navečer.


“Ja mislim da tu neće biti dileme da i oni koji ne budu dio većine će glasati za jednu takvu ličnost. Svi znamo ko je Bogić Bogićević”, kazao je Nikšić.


Iako se proteklih dana moglo čuti da Bogić Bogićević neće biti jedini kandidat, odnosno da su pojedinci iz SDA tražili mogućnost da se zadrži gradonačelnička pozicija, kako Patria saznaje, iz vrha SDA sasjekli su takvu ideju smatrajući da Bogićević uopšte ne treba imati protukandidata s obzirom na njegov značaj i za Sarajevo i za BiH. To bi čak bila i uvreda koju bi građani itekako kaznili i takav poduhvat nakon svih afera je nepotreban stranci Bakira Izetbegovića.


Nakon što su se konstituisala vijeća u četiri gradske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad trebalo bi se pristupiti i izboru gradskih vijećnika. Procedura nalaže da se predlože kandidatske liste koje potvrdi i ovjeri Centralna izborna komisija, a zatim provede glasanje vijećnika u općinskim vijećima. Nakon provedenih izbora Centralna izborna komisija dodjeljuje mandate. Takvi izbori provode se u sve četiri općine.


Gradsko vijeće se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika. Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno garantira minimum 20% mjesta u Gradskom vijeću (po sedam), a grupi Ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate.


Za gradonačelnika je potrebna natpolovična većina dakle 15 glasova, a zamjenici gradonačelnika ne mogu biti iz istog naroda kao gradonačelnik kao ni međusobno.


Prije izbora gradonačelnika potrebno je da kandidati potpišu izjavu kojom prihvataju kandidaturu.


Cijeli proces izbora prvog čovjeka Grada Sarajeva mogao bi biti okončan u prvoj polovini marta.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 90

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još