PROJEKTI U 2021. GODINI

Načelnik Hadžibajrić otkrio planove: Vrtić 'Bulbul', bazeni Bentbaša, podzemne garaže, Trg Alije Izetbegović...

Biznis Klub15.01.21, 18:22h

Načelnik Hadžibajrić otkrio planove: Vrtić 'Bulbul', bazeni Bentbaša, podzemne garaže, Trg Alije Izetbegović...
Kako je kazao načelnik Hadžibajrić, u planu su i drugi veliki projekti, ukoliko za njih bude razumijevanja viših nivoa vlasti

 

 


U općini Stari Grad nismo okrenuti ličnim nego općem interesu, a najbolji dokaz za to je sve ono što smo uradili zadnjih 12 godina. Vidjeli ste danas puno urađenih infrastrukturnih projekata, nove gradnje i sve su to djela kojima se ponosimo - kazao je danas na pres-konferenciji načelnik te sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić.


Hadžibajrić je tom prilikom predstavio rezultate rada Općine Stari Grad u 2020. i najavio projekte koji će biti realizovani ove godine.


Dodao je da je prošla godina usporila mnoge poslovne procese, ali uz maksimalni napor i zalaganje općinskog načelnika i administracije, postignuto je da su realizovani planirani projekti, ali i brojne druge aktivnosti uzrokovane vanrednim okolnostima koje je izazvala pandemija koronavirusa.


Naglasio je da su Općini Stari Grad prioritet i u 2020. godini bili građani i borba za njihovu dobrobit, te da su pomažući socijalno ugrožene kategorije koje su ponajviše bile pogođene posljedicama pandemije, nisu zapostavljali ni infrastrukturu, gradnju, obnovu, boračku populaciju, učenike i studente.


-   U 2020. godini otvorili smo moderno sagrađenu javnu podzemnu garažu sa 155 parking mjesta u samom srcu grada sa jedinstvenim multifunkcionalnim trgom površine  2.500 m2. Bio je to najljepši poklon našim građanima za Dan nezavisnosti kada je upriličena velika svečanost. Ona je jedan od četiri kapitalna projekata koji uključuju i izgradnju sportske sale OŠ ”Edhem Mulabdić”, rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad i zgrade Općine Stari Grad, a vrijedni su 13 miliona KM – kazao je Hadžibajrić.


Od sredine marta 2020. godine i proglašenja stanja nesreće u cijeloj zemlji prioritet u djelovanju te lokalne zajednice postala je briga za građane pogođene pandemijom koronavirusa.


Općinski načelnik Hadžibajrić od početka je zauzeo stav da lokalna zajednica mora preuzeti dio tereta na sebe, pomoći socijalno ugroženim, bolesnim, borcima, ali i privrednicima kojima je bilo onemogućeno poslovanje.


U ovoj godini planiran je završetak rekonstrukcije i puštanje u rad obnovljenog Vrtića “Bulbul”. Projekt finansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u iznosu od 964.000 KM.


Kako je kazao načelnik Hadžibajrić, u planu su i drugi veliki projekti, ukoliko za njih bude razumijevanja viših nivoa vlasti.


- Mi ćemo istrajati na projektu planiranom na mjestu bazena Bentbaša gdje je u planu jedan poslovno-stambeni projekat sa sportskim sadržajima, a nadam se da ćemo naići na razumijevanje i na drugim nivoima po pitanju dozvola. Isto se odnosi i na projekat podzemne garaže i trga na prostoru Trga oslobođenja-Alija Izetbegović - naveo je načelnik.


Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović je istakao da je u toj općini konstituisano Općinsko vijeće prije svih drugih lokalnih zajednica, te pozvao medije da prate rad općinskih vijeća, kako većine, tako opozicije koja mora biti konstruktivni, a ne destruktivni faktor, kao i da Vijeće treba da radi u interesu građana.


Najavio je da će kao predsjedavajući Općinskog vijeća nastojati da Vijeće bude konstruktivni faktor i pomogne općinskom načelniku u realizaciji zacrtanih projekata.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!