Iznajmljivači zadovoljno trljaju ruke

Bh. skijališta privlače turiste iz regije, za vikend nemoguće naći smještaj: 'Ovo bi mogla biti jedna od boljih sezona!'

Biznis Klub14.01.21, 12:21h

Bh. skijališta privlače turiste iz regije, za vikend nemoguće naći smještaj: 'Ovo bi mogla biti jedna od boljih sezona!'
Već radimo popis gostiju i za drugi mjesec. Ovo je specifično vrijeme zato što vlada pandemija i nikad ne znaš kad će netko otkazati u zadnji tren pa treba imati razumijevanja za sve, ali, kako sada stvari stoje, ovo bi mogla biti jedna od boljih sezona, priča žena s Kupresa koja iznajmljuje vikendicu na tamošnjoj visoravni

 

Izvor: Vecernji.ba

 

“Rezervirano, žao nam je”, “prvi slobodan termin imamo u 2. mjesecu”, “slobodno je samo preko tjedna, ne vikendom”..., to su rečenice koje smo čuli ovih dana provjeravajući stanje s vikendicama na Blidinju, Kupresu, Jahorini, Vlašiću..., piše Večernji list BiH.

 

Bosanskohercegovačke ljepotice zablistale su u punom sjaju. Više od pola metra snijega koji je napadalo prošlog vikenda i najavljeni novi razlog su za osmijeh na licima vlasnika koji iznajmljuju vikendice. Cijene za vikend kreću se od 300 do 1000 KM, ovisno o lokaciji, opremljenosti vikendice, broju nazočnih...

 

Promocija turizma

 

- U prosincu smo za blagdane iznajmili vikendicu i, iskreno, nisam se nadala ovolikoj potražnji u prvom mjesecu. Možda zato što ni vrijeme u prvim danima nove godine nije naslućivalo da će pasti ovolika količina novog snijega. Sad je bolje, zanimanje je veliko, a cijeli prvi mjesec smo popunjeni. Preko tjedna i u dane vikenda. Gosti su iz Dalmacije. Već radimo popis gostiju i za drugi mjesec. Ovo je specifično vrijeme zato što vlada pandemija i nikad ne znaš kad će netko otkazati u zadnji tren pa treba imati razumijevanja za sve, ali, kako sada stvari stoje, ovo bi mogla biti jedna od boljih sezona - priča za Večernji list žena s Kupresa koja iznajmljuje vikendicu na tamošnjoj visoravni, a koja je proteklih tjedana prepuna turista.

 

Pitamo li ima li igdje slobodnih kapaciteta s obzirom na pozive koje smo obavili.

 

- A znate kako je danas, svi traže vikendice s vrhunskim smještajem, pa ste vjerojatno i vi na takve naletjeli. Ima ih sigurno slobodnih, ali tko god ih iznajmljuje, može to lako učiniti jer je potražnja velika - kaže nam žena.

 

Sve ovo ide u smjeru onog što je Večernji list već radio - važnosti promocije zimskog turizma koji ima sve preduvjete za uspjeh ako ispuni neke od kriterija kojim se rukovode najuspješnije zemlje u ovoj grani turizma.

 

Olimpijski centar Jahorina u Europi prvi je otvoren, a direktor Dejan Ljevnaić tvrdi da su uvjeti idealni, a uveli su mjere protiv koronavirusa koje su dodatno postrožene u odnosu na državne.

 

Samo u tri godine u Jahorinu je uloženo 75 milijuna eura, što je primjer i drugim planinskim biserima u ovoj zemlji da se ulaganjem i kvalitetnom strategijom može do uspjeha jer zasigurno će nakon kraja pandemije ova zemlja imati priliku za turistički rast, a koju treba ugrabiti i već sada raditi da povratak na “staro normalno” bude što bolji za ovu zemlju.

 

Osim zimskog turizma, i prošla sezona pokazala je koliki je potencijal BiH za ljetni turizam. Povratak Neumu, Međugorju... Neum je, praktički, usred brojnih restrikcija, bio regionalno središte, a prenapučene su bile i bh. rijeke i jezera.

 

Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum, kazao je za BHT1 da se u tom gradu već pripremaju kao da će iduća sezona biti odlična, a nada se i završetku ceste koja preko Stoca vodi izravno do Neuma, pa će tako i oni koji su gravitirali dalmatinskim gradovima moći jednostavnije doći do ovog turističkog središta.

 

- Pripremamo se kao da će sezona biti u najboljem redu, a u biti ne znamo što će biti, navodi Krešić.

 

- Kad je prošlo ljeto Hrvatska zatvorila granicu i Crna Gora za Srbiju, Neum je, jednostavno, “eksplodirao”. Mi smo se u sekundi prilagodili toj potražnji i gužvi u Neumu. Mi se sad pripremamo kao da će iduća sezona biti odlična, čak na razini 2019. godine, međutim, naša najveća emotivna tržišta, kao što su Njemačka, Austrija ili Slovenija, trenutačno su u totalnom “lockdownu” i bojimo se hoće li uspjeti reagirati tako brzo kada se otvore. Bojimo se da ćemo imati lošu predsezonu, ali optimizam budi ovo cijepljenje i da epidemija koronavirusa jenjava. Nadamo se da će od prvog lipnja sezona početi punim kapacitetom i iz tih razloga nadamo se dobroj posezoni i produljenju same sezone - rekao je Krešić.

 

Isti je slučaj i s vjerskim turizmom i Međugorjem, koje je prošle godine bilo pusto. I ova godina pokazala je da čim malo popuste mjere, ljudi iz cijeloga svijeta odmah se zainteresiraju za ovo marijansko svetište. Ako sve bude išlo prema planu, već na ljeto bi se svijet polagano trebao vraćati nekim aktivnostima koje su ranije bile popularne, a među njima su zasigurno putovanja i odmori.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!