Imunizaciju provesti što efikasnije i brže

Izetbegović najavila početak vakcinacije: Sve je spremno, ako treba radit ćemo i 48 sati!

Hronika10.01.21, 19:58h

Izetbegović najavila početak vakcinacije: Sve je spremno, ako treba radit ćemo i 48 sati!
Ovo je jako važna imunizacija kako bi se svi što prije vratili normalnom životu. Zbog toga KCUS želi pomoći i stanovništvu i Zavodu za javno zdravstvo, kaže Izetbegović

 

 

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je kako je ustanova na čijem je čelu spremna za vakcinaciju.

 

Već su pripremljeni spiskovi timova i osoblja za vakcinisanje, kao i spiskovi osoblja koje će biti vakcinisano.

 

Generalna direktorica najavljuje da vakcinaciju mogu uraditi takvom brzinom da skladištenje sigurno neće biti potrebno.

 

- Kako bi potrošili sve doze vakcine u propisanom vremenu radit ćemo s puno većim brojem ljudi, znatno brže. Pripremljene su i ekipe koje će se pobrinuti ukoliko dođe do neželjenih reakcija – kazala je dr. Izetbegović za Hayat.ba.

 

Istaknula je kako su spremni pomoći i u vakcinaciji građanstva, iako to nije u opisu obaveza KCUS-a.

 

- Ovo je jako važna imunizacija kako bi se svi što prije vratili normalnom životu. Zbog toga KCUS želi pomoći i stanovništvu i Zavodu za javno zdravstvo. Svi uposlenici KCUS-a medicinske struke bit će organizovani tako da redovan posao i pacijenti ne trpe, a da pomognemo u vakcinaciji stanovništva – dodala je Izetbegović.

 

Dodala je kako će biti angažirani koliko god treba jer im je zdravlje stanovništva na prvom mjestu.

 

- Mi smo naučeni da radimo 24 sata, a nekada smo radili i po 48 sati. To znači da smo spremni na sve varijante da se imunizacija stanovništva provede što efikasnije i brže. Naravno, bit ćemo spremni i za eventualne iznimne događaje kod mogućih alergijskih reakcija koje su opisane. Svi uposlenici koji pristupe vakcinaciji trebat će imati pisani pristanak, a mi smo to pripremili. Spiskove smo uspostavili. Bit će još prijavljenih. Uposlenici su se izjasnili kratko o eventualnim alergijskim reakcijama, a svi znaju koje dijagnoze i zdravstvena stanja nisu pogodna za primjenu vakcine – kazala je generalna direktorica KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još