Nižu se reakcije

SDA: Krivokapićeva tajna čestitka ukazuje na njegove skrivene namjere; SBB: Nedvosmisleno pogrešan postupak

Front10.01.21, 18:32h

SDA: Krivokapićeva tajna čestitka ukazuje na njegove skrivene namjere; SBB: Nedvosmisleno pogrešan postupak
S obzirom na netransparentnost čestitke, SDA je pozvala i ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića

 

 

SDA: Krivokapićeva tajna čestitka ukazuje na njegove skrivene namjere prema BiH

 

Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje čestitku koju je povodom neustavnog 9. januara predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović upito premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

 

Činjenica da je novoimenovani premijer Crne Gore uputio čestitku povodom praznika, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i diskriminatornim, ukazuje na temeljitu promjenu u odnosu vlasti Crne Gore prema BiH "uprkos porukama nove Vlade da neće biti satelit Beograda", saopćeno je iz SDA.

 

- Također, činjenica da je Krivokapić čestitku uputio tajno, ukazuje na podmuklost njegovog pristupa, kao i na licemjerstvo Krivokapića koji je uvjeravao sve da neće narušavati odnose u regionu, vraćajući na mala vrata zločinačke politike iz 90-ih koje simbolizira 9. januar - stava su u SDA.

 

S obzirom na netransparentnost čestitke, SDA je pozvala i ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića.

 

- U svakom slučaju, odluka premijera Crne Gore da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH i da time potkopava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini ne može proći bez štetnih posljedice po odnose između dvije zemlje - smatraju u SDA.

 

SBB: Premijer Crne Gore je pogriješio i poslao lošu poruku


Iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) ističu da su iznenađeni  nepromišljenim i krajnje lošim postupkom novog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića koji je čestitanjem neustavnog praznika jednog bh. entiteta, istovremeno pokazao veliko nepoznavanje historijskih i pravnih činjenica, nepoštivanje institucija i pravnog poretka naše zemlje, te očiglednu namjeru da doprinese vanjskoj destabilizaciji i narušavanju suvereneiteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

 

SBB traži od Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini da se hitno očituje o ovom, kako navode, nedvosmisleno pogrešnom postupku premijera Krivokapića, te da bosanskohercegovačkoj javnosti objasni da li negiranje ustavnog poretka, Ustava i Ustavnog suda BiH predstavlja zvanični stav Vlade Crne Gore ili nesmotren potez koji zaslužuje oficijelno izvinjenje, kaže se u saopćenju SBB-a.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još