Telemach odgovara Ombudsmanu

Prestanite sa diskriminacijom naše kompanije i pritiskom na korisnike! Zašto niste reagovali kad je Nova BH 'skinuta' sa šeme...

Mediji10.01.21, 15:00h

Prestanite sa diskriminacijom naše kompanije i pritiskom na korisnike! Zašto niste reagovali kad je Nova BH 'skinuta' sa šeme...
Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj šemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informisali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala - televizije Nova BH. Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera

 

Iz kompanije Telemach BH danas je stiglo reagovanje na preporuke Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH (IOZZPUBiH) u telekomunikacijskom sektoru. Njihovo reagovanje objavljujemo u cjelosti:

 

- Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića povodom isteka ugovora Telemach BH sa Telekomom Srbija o emitovanju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH.

 

Telemach je svoje pretplatnike obavijestio o promjenama u programskoj šemi na identičan način, jednako kao što su to učinili drugi operateri početkom 2020. godine, kada su informisali svoje korisnike o prekidu distribucije jednog od najvažnijih i najgledanijih TV kanala - televizije Nova BH. Ombudsman Marić se tada nije ni oglasio da zaštiti interese korisnika drugih operatera zbog izostanka mogućnosti da gledaju sadržaje od nacionalnog značaja poput utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine u više sportova.

 

Ombudsman je usmjeravajući pažnju samo na Telemach u prethodnih sedam dana potpuno ignorisao činjenicu da je početkom godine upravo kompanija M:tel, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija prekinula distribuciju Sport Klub TV kanala, čime su njihovi korisnici izgubili mogućnost da prate ekskluzivne prenose najboljih evropskih i svjetskih takmičenja, utakmice njemačke Bundeslige, engleske Premier lige i FA kup, Euroleague i Eurocup, turske fudbalske lige, košarkaško Evropsko prvenstvo za žene 2021. i Evropsko prvenstvo za muškarce 2022. godine, gdje će igrati i košarkaški Zmajevi, čiji je Telemach ponosni sponzor, kao i najatraktivnije teniske turnire i trku Formule 1 i MotoGP.

 

Ombudsman nije našao za shodno da javno reaguje, niti je imao bilo kakve primjedbe na postupanje M:tel-a, a ponajmanje nije upućivao javne pozive i davao instrukcije pretplatnicima tih operatera kako da raskinu ugovor.

 

Oštrom reakcijom usmjerenom samo protiv Telemach BH i potpunim izostankom reakcije u slučaju M:Tel, institucija Ombudsmana, koja bi trebalo da podjednako vodi računa o pravima svih potrošača i koja bi trebalo podjednako da postupa prema svim operaterima, izabrala je da “ispituje” isključivo Telemach BH. Ne možemo a da se ne zapitamo da li ovi jednostrani napadi Ombudsmana na Telemach BH predstavljaju samo nastavak njegovog pasivnog držanja povodom monopolizacije tržišta telekomunikacija na 49% teritorije Bosne i Hercegovine gdje je nezakonito odobrenim akvizicijama Telekomu Srbija omogućeno da u potpunosti zatvori tržište Republike Srpske i korisnike liši izbora drugog operatera.

 

Telemach BH poziva Ombudsmana da prema svim operaterima primjenjuje jednake standarde i da se uzdrži od aktivnosti kojim vrši nedozvoljen pritisak na korisnike Telemach BH. Svi korisnički ugovori i “Opći uslovi poslovanja” Telemach BH formirani su na osnovu propisa Regulatorne agencije za komunikacije, a upravo je RAK formulisao šta može biti osnov za raskid što se u praksi sporovodi više od decenije.

 

Telemach BH će kao i do sada poduzeti sve aktivnosti kako bi svojim pretplatnicima omogućio i dalje uživanje u najkvalitetnijem sadržaju. Verujemo da postoji dovoljno veliki broj operatera u Federaciji BiH i da svako od korisnika može da izabere najboljeg.

 

Nijedna negativna kampanja organizovana po društvenim mrežama i medijima, pa makar se tome pridružio i ombudsman, ne može osporiti činjenicu da  Telemach BH ima najbolju ponudu programa, da pružamo najsavremeniju uslugu i najbrži internet, što je uvjereni smo, poznato građanima Bosne i Hercegovine - stoji u reagovanju kompanije Telemach BH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još